Diari Més

Els sacs de gemecs de sis formacions ompliran els carrers de Tarragona amb música celta

Sons de la Cossetània organitza un vermut solidari a favor del Telèfon de l’Amistat i un concert a la plaça de les Cols amb gran nombre de gaites

Membres de Sons de la Cossetània que van participar en la festa de Saint Patrick a Nova York.

Els sacs de gemecs de sis formacions ompliran els carrers de Tarragona amb música celtaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agrupació musical Sons de la Cossetània cobrarà una especial rellevància en l’edició d’enguany de les Festes de Santa Tecla, coincidint amb el cinquè aniversari de la seva creació. Més de 200 gaites, sacs de gemecs, tarotes, timbals i panderetes sonaran el 16 de setembre als carrers de ciutat, amb motiu d’una concentració de sis bandes organitzada per la formació tarragonina. A les 17.30 hores s’iniciarà una desfilada a la Rambla Nova. Els seus integrants es dirigiran cap al carrer Sant Agustí, Baixada Misericòrdia i carrer Major. A la plaça de les Cols, cada una de les sis formacions que hi intervindran tocaran tres peces. Les bandes procediran de la localitat gallega de Tui, on es troba l’ermita de Santa Tecla, Barcelona, Saragossa, Osca i l’entorn del Garraf. La presència de les diverses formacions, que fan una música característica de la cultura celta en la majoria dels casos, oferiran el mateix dia, a les 11 hores a la Rambla Nova, un concert solidaria a favor del Telèfon de l’Amistat.

Per altra banda, l’11 de setembre s’inaugurarà al vestíbul del Teatre Tarragona una exposició de seixanta fotografies de Sons de la Cossetània, una formació que en la seva curta existència ja ha portat la seva música a ciutats com Nova York i Londres. El pròxim repte és participar el 2019 en la desfilada que es fa a Dublín amb motiu de les festes de Saint Patrick –patró d’Irlanda–. «Ens movem pel món celta i per a ells som uns estranys, però ara ja ens coneixen», va dir el màxim responsable de la formació, Jordi Heredia.

«El festival que es fa a Dublín és un cinc estrelles, és la Champions, i per poder participar-hi has de tenir un aval i superar un control molt estricte», va explicar Heredia. Sons de la Cossetània ja s’ha posat en contacte amb el Cercle Català de Dublín perquè els hi faciliti l’estada. «En gran inconvenient és que per les dates del 17 de març, quan se celebra Saint Patrick, els preus dels hotels són molt alts i no podem fer-ne front i, per aquest motiu, intentarem trobar un allotjament assequible», va dir Heredia, qui va remarcar que «lluitarem i no ens rendim: farem tot el possible per anar a Dublín».

Heredia va comparar el suport econòmic que rep la seva formació amb la d’altres com la Xuntanza, de les Associacions Gallegues de Catalunya, que actuarà a la trobada de Tarragona, que «reben el suport de la Xunta».

El projecte de Sons de la Cossetània passa per «exportar la cultura catalana vinculada a la festa del sac de gemecs, i ja podem dir que hem actuat en grans esdeveniments», va explicar Heredia. Un d’ells ha estat la desfilada celebrada a la ciutat de Nova York amb motiu de Saint Patrick. Els components d’altres bandes «es van quedar parats quan van veure que, al sac de gemecs, la canya està dirigida cap a baix i no cap a dalt» «A Londres, tampoc ho esperàvem», va apuntar el representant de Sons de la Cossetània.

Des de la seva constitució fa cinc anys, la formació tarragonina participa de manera habitual en trobades on la gaita és l’instrument principal. En aquest curt període de temps s’ha donat a conèixer en els principals festivals del sector, fet que ha contribuït a la seva promoció.

tracking