Diari Més

Educació

La URV licita la segona fase de construcció de la nova Facultat

Destina un pressupost de 2,8 milions d’euros a les obres d’aixecament de l’estructura, les cobertes i façanes, en 11 mesos

La primera fase, ara en execució, consisteix en l'excavació de les terres, fonamentació i creació de l'estructura sota rasant.

La URV licita la segona fase de construcció de la nova FacultatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili continua endavant amb la construcció del nou edifici d’aules del campus Catalunya, que ha d’acollir als alumnes de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, actualment en unes instal·lacions molt envellides del campus Sescelades a Sant Pere i Sant Pau. La institució ha tret ara, a licitació pública, la segona fase del projecte, en la que s’ha de realitzar l’aixecament del nou edifici: estructura, cobertes i façanes. Aquesta etapa constructiva, que té un termini d’execució previst d’11 mesos, compta amb un pressupost de 2.853.472,11 euros (IVA inclòs).

Actulament, es treballa en la primera etapa de l’obra, consistent en l’enderroc del paviment de formigó existent, el moviment i excavació de terres, la fonamentació, l’aixecament dels murs de contenció i l’edificació de tota l’estructura que queda sota rasant. Les excavadores van iniciar la tasca el 13 de març, amb un pressupost d’1.264.089,3 euros i un termini d’execució previst de sis mesos, que hauria d’entregar el relleu a la segona fase en un breu lapse de temps, si es compleix el calendari previst. Val a dir però, que la segona etapa d’edificació es demorarà encara uns mesos: les empreses constructores poden presentar-se al concurs públic fins al 21 de setembre, al que cal sumar-hi el termini de revisió de la documentació entregada, per part de l’administració.

No serà fins al 19 d’octubre quan es portarà a terme l’obertura dels sobres de cada empresa candidata. En cas que cap licitador presenti recursos que endarrereixin més el procés, l’empresa constructora que s’endugui el contracte tindrà un mes, des de la signatura de formalització, per tal d’iniciar les obres al campus Catalunya de la URV.

El nou edifici d’aules (amb uns 5.000 metres quadrats útils), serà una continuïtat dels dos blocs annexos ja existents. Comptarà amb la mateixa alçada de cinc plantes més una semi-planta superior destinada a les instal·lacions, però presentarà una diferència important: la planta subterrània també s’habilitarà per a l’ús acadèmic, situant-hi una sala d’actes de 786 metres quadrats i d’altres dependències complementàries. L’edificació també comptarà amb la mateixa distribució interior dels espais. Se situaran les aules a la banda nord (la que dóna a l’autovia A-7) i es prolongarà el llarg passadís que ja connecta les aules d’una mateixa planta d’extrem a extrem. En el cas de la cinquena planta de la nova construcció, el passadís quedarà a la zona central, ja que, les aules, de proporcions més reduïdes, estaran situades a ambdós costats.

Pel que respecta a la imatge exterior, les diferències seran poc visibles respecte als espais actuals. «La construcció de les façanes dels nous edificis seguirà escrupolosament les mateixes pautes compositives establertes per les existents, amb l’única diferència que els nous panells opacs de la façana podran no ser de formigó, sinó que seran substituïts per panells més lleugers, de GRC (glass reinforced concret) i d’alumini, de manera que, al llarg del temps, es constati un procés d’alleugeriment en tots els elements constructius, sense perdre mai la voluntat de coexistència formal», s’apunta en el projecte executiu de les obres, realitzat per l’UTE d’estudis d’arquitectura RGA Arquitectes i Ignacio Sánchez Zárate.

Dubtes sobre les properes fases

Els tràmits administratius per a l’execució de la segona fase avancen, però no està clar a hores d’ara, què succeirà amb les dues fases posteriors que completarien el projecte. A la tercera etapa s’haurien de realitzar els acabats i les instal·lacions del nou bloc d’aules (que ara s’aixecarà) i en la quarta es preveu construir un nou edifici de 3.500 metres quadrats, a tocar de l’avinguda Catalunya, destinat als despatxos dels professors de la facultat que s’incorporarà al campus, i a les tasques de recerca.

La mateixa rectora de la URV, María José Figueras, va mostrar els seus dubtes, públicament, sobre la viabilitat del projecte en el Consell de Govern del passat 19 de juliol. La institució tarragonina ha de pagar amb recursos propis els set milions d’euros que costen les tres primeres fases i, la darrera, la de l’edifici dels docents, amb un cost estimat de 3,5 milions d’euros, hauria d’anar a càrrec de la Generalitat, però l’administració catalana encara no ha materialitzat el seu compromís, segons va indicar la rectora en la intervenció del juliol.

tracking