Diari Més

Successos

Desmantellat un grup criminal que ha estafat 1,3 milions d'euros a empreses espanyoles i europees

Tarragona és un dels molts indrets on s'han produït les estafes

La Guàrdia Civil contínua amb la investigació per esclarir la procedència dels diners.

La Guàrdia Civil troba 10.000 euros que algú va llançar a la cuneta de la carretera davant d'un controlCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil de Villarrobledo (Albacete) ha liderat l'operació que ha desmantellat un grup criminal acusat de 125 delictes i estafar 1,3 milions d'euros a empreses espanyoles i de diversos països europeus.

En l'Operació Chickpea s'ha detingut tres persones, de 37, 40 i 67 anys, acusades de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, receptació, estafa, falsificació de documents privats, falsificació de documents públics, falsificació de documents oficials mercantils de l'agència tributària holandesa, i usurpació d'estat civil.

Dos d'aquests tres detinguts estan en presó preventiva decretada pel Jutjat d'Instrucció 1 de Villarrobledo, que ha centralitzat les diligències.

Segons ha informat avui la Comandància d'Albacete, l'operació es va iniciar a Villarrobledo després de la denúncia d'un veí d'aquesta població, el representant d'una empresa de llegums que feia uns mesos havia realitzat una important venda de cigrons, per valor de 42.000 euros, però el comprador no havia pagat la mercaderia.

La xarxa d'estafes es va estendre a Alacant, Castelló, Conca, Guadalajara, La Rioja, Madrid, Múrcia, Sevilla, Tarragona, Terol i València i els detinguts formaven una organització «perfectament estructurada», segons la Guàrdia Civil.

L'Equip de Policia Judicial de Villarrobledo va determinar que era una estafa «complexa» en la qual una persona es dedicava a comprar grans quantitats de mercaderies a diferents empreses que mai abonava i que al seu torn venia a una segona persona.

Realitzada aquesta venda, l'adquirent posava la mercaderia al mercat lícit, i venia aquests productes a un preu molt inferior al del mercat i pagava els beneficis que li corresponien al venedor a través de diverses comptes bancaris establertes en diversos països europeus com Romania, Gran Bretanya i Irlanda.

Aquests comptes bancaris, al seu torn, eren gestionades per una tercera persona, que havia creat un entramat d'empreses a nivell europeu a través de les quals realitzaven multitud de moviments entre elles per emmascarar i dificultar una possible investigació policial.

La Guàrdia Civil ha detallat que un dels detinguts era el «cervell» de l'organització, el responsable de realitzar les compres i crear dominis a Internet simulant ser un alt executiu de les esmentades empreses a les quals usurpava la identitat.

La intervenció policial, que ha comptat amb el suport entre d'altres de les agregadories policials de Portugal, França, Itàlia, Alemanya, Holanda i Bèlgica, ha suposat diversos registres i anàlisis de documentació informàtica, per determinar que aquesta xarxa criminal hauria comès fins a 125 fets delictius, entre ells 32 estafes i 38 delictes de blanqueig de capitals.

Les quantitats estafades superen els 1,3 milions d'euros, i s'ha bloquejat un compte bancari a Irlanda amb un fons de dos milions d'euros.

tracking