Diari Més

Sant Magí

Sant Magí s'acomiada amb la professó i el lluïment del Seguici

El Portal del Carro i els carrers de la Part Alta van congregar centenars de persones en els actes finals de la festa

El Seguici de Sant Magí va omplir de música i color els carrers de la Part Alta

Sant Magí s'acomiada amb la professó i el lluïment del SeguiciGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Festes de Sant Magí es van acomiadar ahir amb un seguit d’activitats tradicionals que es van iniciar a les 5 del matí, al Portal del Carro, amb la missa primera, i centenars de persones que es van reunir a la plaça de les Cols i de la Pagesia, al carrer Major i al Portal del Carro. Ahir es van celebrar 204 anys de l’alliberament de la ciutat, en mans de l’exèrcit francès comandat per Napoleó. El 19 d’agost d’aquell any, la capella de Sant Magí va quedar intacta tot i la intenció de l’enemic de dinamitar-la, com va fer en altres indrets de la ciutat, provocant grans destrosses i destrucció. Ahir, la professó va passar per carrers com Merceria, on es va alçar el Castell del Patriarca, un dels elements més importants que van ser esborrats del mapa pels soldats francesos. Des de llavors, el Portal del Carro es va convertir en un espai més important del que ja era abans de l’intent de destrucció que va patir.

L’edició d’enguany s’ha caracteritzat per l’alta participació de ciutadans en totes les propostes que ha plantejat el calendari festiu, després que l’any passat es va suspendre la festa a causa dels atemptats terroristes que van patir Barcelona i Cambrils. En aquesta edició, els portants de l’aigua des de l’ermita de la Brufaganya sí van poder complir amb la tradició, en el vint–i–cinquè aniversari de la seva recuperació.

La jornada festiva del darrer dia del programa d’activitats va fer del Portal del Carro un punt de referència imprescindible, combinat amb la plaça de les Cols, on el protagonisme va ser per les quatre colles castelleres; la plaça Verdaguer, amb la celebració de la primera edició de la MagíTapa, en la qual van participar vuit entitats; o Cós del Bou i la Rambla Nova, amb concerts solidaris.

La tarda del 19 d’agost va congregar, com tots els anys, els principals actes religiosos celebrats en honor al copatró de la ciutat. Els carrers de la Part Alta es van omplir de música, color i pólvora amb els actes relacionats amb la processó que la ciutat dedica a Sant Magí.

La plaça de la Font va acollir, al voltant de les 7 de la tarda, l’inici de l’Anada a la Professó, amb el Seguici encapçalat pel Magí de les Timbales que, junt amb una representació de la corporació municipal, va desplaçar-se per carrers de la Part Alta per, després, iniciar la professó. A les 20:30 hores es va produir un dels actes més esperats, amb l’entrada de Sant Magí a la capella del Portal del Carro, on la Pirotècnia Igual va deixar-se sentir amb els seus trons.

Les Festes de Sant Magí d’enguany van finalitzar a la Rambla Nova, amb la tradicional ballada de sardanes, i amb la tanda de lluïment del Seguici a la plaça de la Font que, un cop més, va ser seguida per un nodrid grup de persones.

Des del 14 d’agost, data en què van començar les festes, s’han celebrat més de 200 actes entre propostes programades per entitats i per l’Ajuntament. Cal recordar que algunes romandran actives, com l’exposició Sant Magí a Tarragona: tradició i aigua, que acull l’Espai Turisme fins al 9 de setembre i que és un recorregut fotogràfic pels 25 anys de la recuperació de la portada de l’aigua des de l’ermita de la Brufaganya.

tracking