Diari Més

Sanitat

La plataforma d'afectats d'Idental tramita amb Salut els historials

La portaveu dels clients de Tarragona, Eva Francés, diu que, en el registre efectuat per la policía el passat dia 3, es van trobar 9.000 expedients

Una patrulla dels Mossos d'Esquadra i un furgó de la Policia Nacional davant de la clínica iDental de Tarragona, on realitzen entrades per recollir documentació.

Mossos i Policia Nacional fan registres a iDental per recollir documentacióJosep Pedrol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eva Francés, portaveu del grup de clients d’iDental a Tarragona, va informar ahir a aquesta redacció que la plataforma de clients de la clínica que hi havia a President Macià, afectats «per mala praxi», que es consideren «estafats» per aquesta cadena que a finals de maig va tancar les seves portes, ha iniciat una campanya per facilitar-los aconseguir els seus historials mèdics, amb l’objectiu de fer-los arribar al jutge José de la Mata, qui fa unes setmanes va incoar diligències prèvies per un delicte contra la salut pública a iDental.

Francés va manifestar que «Salut té en custodia els historials mèdics a Barcelona i nosaltres, com a plataforma, ens hem ofert per facilitar els afectats que els recuperin a les dependències de Salut a Tarragona». Els historials són imprescindibles perquè els afectats puguin defensar els seus drets davant d’iDental.

El passat 3 d’agost els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van dur a terme un registre a la clínica iDental de Tarragona per ordre del Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, en el marc d’una investigació pels presumptes delictes d’administració fraudulenta, estafa, apropiació indeguda, falsedat documental, lesions i contra la salut pública. Els agents van centrar la seva tasca en la cerca d’historials mèdics i proves de possibles fets delictius. Els registres es van fer en setze ciutats de l’Estat, incloses Tarragona, Barcelona i Girona.

Eva Francés va indicar que, a Tarragona, «la policia va trobar prop de 9.000 expedients, dels quals uns 400 corresponen a clients que van iniciar un tractament i la resta a persones que van anar a la clínica a demanar informació, però que no van arribar a tractar-se». Francés va comentar que les persones que vulguin fer-se amb el seu historial mèdic poden adreçar-se a la plataforma d’afectats, mitjançat el grup de Facebook que van crear, qui farà les gestions pertinents davant de Salut.

La plataforma vol que el seu cas arribi al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, ja que consideren que «és un problema sanitari que afecta 130.000 persones a tot l’Estat». La situació en què es troben molts clients d’iDental, econòmicament i sanitàriament, «va més enllà d’una estafa i, per aquest motiu, demanem al Govern de l’Estat que actuï per buscar solucions». «Hi ha persones afectades que cobren una pensió de 500 euros i, per tant, no tenen recursos per anar a un advocat, mentre que hi ha casos evidents de mala praxi i, fins i tot, clients que es van contagiar d’hepatitis B», va remarcar Francés. «Nosaltres –va dir–seguirem lluitant i ens mantenim a l’espera de les actuacions que pugui fer el jutge De la Mata, però sabem que el procés pot ser llarg».

Per altra banda, Francés va recordar que la plataforma manté contactes amb alguns partits polítics. La portaveu dels afectats va subratllar que «hem rebut el suport de Podem i Ciutadans, la setmana vinent parlarem amb Esquerra Republicana i, fins al moment, no hem rebut resposta del PDeCAT». Per altra banda, Francés va remarcar que «encara esperem que l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ens concedeixi una audiència demanada fa temps, però sembla que les persones de Tarragona l’importem poc». Ja fa temps que la plataforma d’afectats intenta exposar la problemàtica dels clients d’iDental a l’alcalde Ballesteros.

tracking