Diari Més

Sant Magí

El Portants celebren 25 Baixades de l'Aigua des del santuari de la Brufaganya

Per a commemorar l’efemèride han creat la samarreta oficial de Sant Magí i una exposició que aprofundeix sobre la història i el significat de la tradició

Imatge de l'última arribada de l'aigua que ha viscut la ciutat, el 18 d'agost de 2016.

El Portants celebren 25 Baixades de l'Aigua des del santuari de la BrufaganyaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si hi ha un moment representatiu de les festes de Sant Magí, aquest és l’entrada dels Portants de l’Aigua a la ciutat la tarda del 18 d’agost. Després d’un llarg trajecte des de Sant Magí de la Brufaganya que ha començat a primera hora del dia 17, els Portants amb els seus carros i cavalls arriben a Tarragona per repartir l’aigua de Sant Magí. L’expectació és màxima i els carrers s’omplen de gom a gom per donar-los la benvinguda. Aquesta estampa, sense la qual avui en dia, costa imaginar-se la Festa Major petita, celebra enguany 25 Baixades de la seva recuperació.

El coordinador dels Portants de l’Aigua i secretari de la Confraria de Sant Magí, Carles Baches, explica que l’any 1990 es va recuperar l’últim tram de la Baixada de l’Aigua, quan l’aigua ja ha arribat a la ciutat. Quatre anys més tard, el 1994, es recuperava el trajecte íntegre des de la Brufaganya i fins a la ciutat, passant per diversos municipis de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès. «L’aigua no havia deixat d’arribar a la ciutat, però des de la Guerra Civil, arribava de forma mecànica i, a partir de 1994, vam tornar a fer-ho com s’havia fet fins a principis del segle XX, amb els carros, els cavalls i la gent a peu», explica Baches.

La Ruta Maginiana

La primera Baixada de l’Aigua va comptar amb tres o quatre famílies participants. I és que els Portants no es compten per individus membres sinó per famílies. Actualment, 25 anys després, una quarantena de famílies hi prenen part i ho fan amb un objectiu: «ressaltar la figura de Sant Magí a Tarragona».

L’arrelament que ha generat aquest acte tradicional, només a la ciutat de Tarragona si no a totes les localitats per on passen els Portants al llarg del seu viatge, ha permès crear d’alguna forma una «ruta maginiana», comenta el seu coordinador: «Ens sentim molt acollits per tothom i al llarg dels anys hem aconseguit crear una implicació per part de tots els pobles de la ruta».

Quan se li pregunta sobre quins són els moments més especials de tota la Baixada, Carles Baches en destaca dos: la sortida de la comitiva, a la matinada, quan estan arribant a Querol, per la bellesa bucòlica de l’estampa i el sopar que es fa a Bràfim, on els Portants fan nit abans d’emprendre la recta final del camí cap a Tarragona, que compta amb representants de tots els pobles per on transcorre la Baixada. Però per sobre de tot, Baches destaca l’esperit d’amistat i germanor que regna durant tota la Baixada, que, per ell, és un dels pilars que millor defineix el que significa aquesta tradició.

La samarreta i una exposició

Per celebrar les 25 Baixades, des de la seva recuperació, s’ha creat per primera vegada la samarreta oficial de Sant Magí, que està il·lustrada justament amb els Portants i el camí de l’aigua. Entre les diferents propostes que es van posar sobre la taula, van decidir-se per aquesta, que ràpidament va comptar amb el suport de l’Ajuntament, de manera que ha pogut ser oficial.

A més, el passat divendres van inaugurar a l’Espai Turisme del carrer Major l’exposició Sant Magí a Tarragona: tradició i aigua, un recorregut fotogràfic pels 25 anys que «mostra què són els Portants, els orígens de la Baixada i la seva cronologia així com les famílies que hi prenen part, entre altres aspectes», comenta Carles Baches. A banda, dissabte van dur a terme diversos tallers infantils per apropar la figura del patró, que esperen que tinguin continuïtat en els pròxims anys. El que de ben segur tindrà continuïtat serà la Baixada de l’Aigua, que ara ja compta amb una generació futura totalment incorporada i preparada «per oferir un servei a la ciutat a través de la fe, la tradició i la història», conclou el coordinador dels Portants de l’Aigua.

tracking