Diari Més

Les Contalles de Sant Magí bufen 15 espelmes amb una exposició retrospectiva

Aquesta representació de l’Esbart Santa Tecla explica els episodis clau de la vida del Sant

Si bé els canvis no són habituals en les Contalles, la ubicació ha variat al llarg dels anys fins a establir-se a la plaça de la Pagesia.

Les Contalles de Sant Magí bufen 15 espelmes amb una exposició retrospectivaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa quinze anys, les festes Sant Magí incorporaven una nova activitat: les Contalles de Sant Magí. L’Esbart Santa Tecla estava al darrere d’aquesta representació que, seguint l’estil de les moixigangues, volia transmetre la història que gira al voltant del patró tarragoní. «L’Esbart venia de fer el Retaule de Santa Tecla i ens vam plantejar fer algun acte per Sant Magí. La primera idea que teníem era la de fer alguna cosa per acompanyar l’arribada de l’aigua. Al final, però vam replantejar-ho per complet i vam acabar creant les Contalles», recorda la presidenta de l’Esbart Santa Tecla, Rosa Llorach.

El procés de creació va requerir molta recerca, de fonts històriques i de tradició oral, per tal de recopilar tota la tradició que envolta Sant Magí i la seva història. Al 2001, coincidint amb el 30è aniversari de l’Esbart, Jaume Guasch, el seu creador, presentava el projecte en societat i dos anys després es representava per primera vegada. Les Contalles compten amb un total de set quadres que repassen alguns dels episodis més destacats de la vida de Sant Magí: l’arribada a la Brufaganya, la cura de la dona endimoniada, l’alliberament de la presó, el miracle de l’aigua, el martiri i la mort de Magí i la glorificació del Sant i la devoció dels tarragonins.

Al llarg d’aquests 15 anys, un centenar de persones han participat en les representacions de les Contalles. Cada representació compta amb 25 persones en escena (16 homes i 8 dones) més un cor grec, format per 8-12 integrants, que explica d’una manera diferent la vida del Sant. De fet, la incorporació del cor és un dels elements diferenciadors de les Contalles respecte d’altres representacions del mateix estil.

Explicar interioritats i detalls

«Les Contalles estan molt ben pensades i no calen canvis», explica la presidenta de l’Esbart. De fet, al llarg d’aquests 15 anys només s’ha substituït la música en viu per la música enregistrada, ja que aquesta última amplificada té millor sonoritat, i s’ha canviat la ubicació de la representació, passant de l’Amfiteatre a la plaça de les Cols i d’aquí a la plaça de la Pagesia, on s’ha fet darrerament. Aquesta estructura definida, carregada de detalls que potser no són visibles al públic però que són claus perquè la representació sigui tot un èxit, es poden conèixer ara amb l’exposició retrospectiva que es va inaugurar dilluns a la tarda al vestíbul de l’Antiga Audiència i que es podrà veure fins al 9 de setembre.

«Volíem celebrar els 15 anys amb els tarragonins i per això vam fer el concert vermut diumenge, però volíem també que una part de la celebració quedés i per això hem organitzat l’exposició que ens permet explicar intimitats i detalls que no es veuen en escena però que són importants», comenta Rosa Llorach.

Fent valoració d’aquests anys, Llorach afirma que: «Després de 15 anys, sentim molta satisfacció perquè sempre hem rebut una resposta molt positiva per part del públic. Sempre hem estat en comunió amb el públic tarragoní i de fora que ve a veure les Contalles. Estem orgullosos i segurs que no perdrem l’escola».

tracking