Diari Més

Salut

El Banc de Sang activa la recollida de plaquetes a l'hospital Joan XXIII

El procediment, que només recull de la sang aquest component que frena les hemorràgies, únicament es feia a Barcelona

Imatge on es pot apreciar la màquina que realitza la separació de les plaquetes de la sang.

El Banc de Sang activa la recollida de plaquetes a l'hospital Joan XXIIIJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc de Sang de Catalunya ha activat mesures extraordinàries davant la severa manca de donacions registrades en plena onada de calor. Des de Barcelona es va ordenar, el passat dimecres, al Banc de Tarragona, situat a l’hospital de Joan XXIII, posar en marxa la recollida individual de plaquetes, un dels tres components de la sang, juntament amb els glòbuls vermells i el plasma.

Al centre tarragoní feia més de 10 anys que aquest procediment, que requereix una màquina que separa els components i emmagatzema únicament les plaquetes pel sistema d’afèresi, no es realitzava. «No hi havia prou plaquetes per abastir a tots els malalts que les necessitaven, així que se’ns va sol·licitar als Bancs de Tarragona i Girona que poséssim en marxa la recollida», explicava ahir a Diari Més la supervisora d’infermeria del Banc de Sang de Tarragona, Elena Lencero. Fins ara, aquesta recollida específica només es realitzava en quatre centres hospitalaris barcelonins: la Vall d’Hebron, Bellvitge, el Sant Pau i el Germans Trias i Pujol de Badalona.

Sense anar més lluny, el dilluns 6 d’agost, arreu del territori català els hospitals van haver de fer ús de 775 bosses de sang, plasma i plaquetes i, en canvi, únicament van entrar 362 donacions.

A contrarellotge, el personal de la delegació tarragonina va haver de realitzar el dimecres l’adaptació d’una de les màquines que utilitzen habitualment per la recollida única de plasma, a fi que el sistema treballés en l’emmagatzematge de l’altre component. «La màquina ja la teníem, però calia canviar el sistema informàtic, a més, el funcionament de l’equip és diferent. El mateix dia vam sol·licitar tot l’instrumental que era necessari i dijous vam començar amb la recollida de plaquetes», desgranava ahir la supervisora. Des de l’àrea de promoció de les donacions, Maite Roldán va començar, la mateixa jornada, la recerca telefònica d’usuaris del Banc que volguessin donar plaquetes, un tipus de donació que comporta estar 70 minuts connectat a la màquina d’afèresi. «És molt emocionant la resposta de la gent, els hi dius que tenim aquesta mancança i molts s’organitzen com sigui per venir a donar. Per a mi són herois anònims, ja que estan salvant vides de persones que ni coneixen», resumia ahir la promotora del Banc de Tarragona.

Les plaquetes són el component de la sang que realitza la funció de mur quan es produeix una hemorràgia. D’aquesta forma, les bosses de plaquetes resulten fonamentals, explicava Lencero, «per frenar hemorràgies i parar grans sagnats». Especialment vital és la donació pels pacients d’Hematologia (malalties relacionades amb la sang): «Sobretot en els malalts d’Oncohematologia, ja que les xifres de plaquetes en aquests pacients acostumen a ser molt baixes i tenen molt de risc de sagnar», indicava la supervisora.

Les plaquetes presenten el problema afegit que, la seva vida útil fora del cos humà, tot i estar emmagatzemades en condicions òptimes, només és de cinc dies. «Estem parlant que una donació única de plaquetes té un efecte molt immediat. Fas la donació un dia i al següent el malalt ja l’està rebent. Un cop analitzat que el donant no presenta cap infecció contagiosa, la bossa es posa en marxa cap a un dels hospitals, ja que tenim un marge màxim de cinc dies», puntualitzava Lencero.

Es mantindrà fins al 24 d’agost

El Banc de Sang de Catalunya ha donat ordre de mantenir la donació de plaquetes a Tarragona, almenys fins al dia 24 d’agost. «Estem reavaluant contínuament la situació. Amb la caiguda de les temperatures, hem aconseguit augmentar el nombre de donacions», exposava Lencero.

Pot apuntar-se a la donació de plaquetes qualsevol ciutadà que habitualment doni sang i que no hagi pres cap medicament antiinflamatori de tipus Ibuprofeno o Aspirina en un marge de 72 hores.

tracking