Diari Més

Sanitat Pública

Sis estudis d'arquitectura barcelonins, finalistes en el disseny del Joan XXIII

Entre els candidats hi ha el darrer ‘Premio Nacional de Arquitectura’ i autors d’importants reformes en els hospitals més grans de Catalunya i València

Els estudis d'arquitectura seleccionats han planificat el nou hospital fent un ús diferent de l'espai actualment disponible.

Sis estudis d'arquitectura barcelonins, finalistes en el disseny del Joan XXIIIJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou hospital Joan XXIII s’està dissenyant a Barcelona. Un total de sis estudis d’arquitectura, tots amb seu a la ciutat comtal, han superat la primera fase del concurs per a la redacció del projecte i la direcció d’obres del nou hospital Joan XXIII, amb un pressupost de 2.563.368 euros. A la licitació pública s’hi van presentar d’altres vuit empreses d’arquitectura que han quedat excloses del procés.

El CatSalut preveu anunciar el projecte guanyador en un termini aproximat de dos mesos. D’entre els arquitectes que han superat el primer tall, destaca la presència de José Antonio Martínez Lapeña, nascut a Tarragona l’any 1941, reconegut aquest darrer desembre, juntament amb el seu company d’estudi, Elías Torres, amb el Premio Nacional de Arquitectura atorgat pel Ministerio de Fomento. Del seu ampli bagatge és remarcable la restauració del Park Güell de Barcelona, l’any 1993. Al territori ha realitzat el disseny de la biblioteca de la URV (CRAI) del Campus Sescelades de Tarragona i de l’hospital de Móra d’Ebre. El tarragoní, establert des de fa molts anys a Barcelona, ha superat la primera fase amb un projecte denominat amb el pseudònim Calma, que ha presentat conjuntament amb l’estudi P.S.P. Arquitectura, una empresa que ja ha desenvolupat reformes de rellevància a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona (el nou Bloc Quirúrgic construït a sobre de l’edifici principal) i que, alhora, és la responsable de la concepció del centre penitenciari de Mas d’Enric.

El jurat que ha seleccionat els projectes finalistes del nou Joan XXIII (conformat per especialistes del CatSalut, del Col·legi d’Arquitectes, de l’Ajuntament de Tarragona, d’Infraestructures.cat i del mateix hospital), ha valorat d’aquest projecte «la plaça d’accés que es planteja per accedir als diversos edificis proposats». Es ressalta també l’elecció «d’un volum més compacte per a usos hospitalaris, més obert, buscant la llum per a usos ambulatoris i de formes més lliures per a usos no assistencials», s’apunta en l’acta. Martínez Lapeña explicava a Diari Més que Joan XXIII «realment necessita una bona i enèrgica renovació de les seves instal·lacions».

Els tècnics també han valorat de forma molt positiva el projecte sota el lema Barbapapà de l’estudi barceloní PMMT, especialitzat en arquitectura sanitària. El treball de Patricio Martínez i Maximià Torruella contempla que el nou Joan XXIII tingui un «esquema general en forma d’espina de peix amb els blocs seguint l’orientació de les àrees existents». Els responsables de la licitació pública remarquen «l’esforç per integrar l’hospitalització en les plantes superiors, generant dues i tres unitats per planta, el que facilita la gestió de manera més eficient». PMMT acumula una important experiència en edificacions del Servei Català de Salut, a més de nombroses actuacions en països de Sud-amèrica i Àfrica.

Un altre dels projectes que també ha superat l’avaluació del jurat ha estat presentat sota el lema Entre places, concebut pels estudis Sanabria & Planas-Gallego, B-CD Arquitectura i Mario Corea Arquitectura. Del seu plantejament els tècnics remarquen «una imatge unitària, unificant l’alçada de la majoria dels nous edificis a tres plantes sobre rasant del terreny». Dins d’aquest conglomerat d’estudis professionals es troben els autors del Sociosanitari Francolí (que compartirà emplaçament amb el nou hospital) i de l’institut universitari Dexeus, entre d’altres.

El quart disseny seleccionat és obra dels estudis Brullet de Luna i associats, juntament amb Pinearq que, amb anterioritat, han estat vencedors en importants concursos de reformes hospitalàries, com ara la transformació de l’hospital del Mar de Barcelona o la destacada ampliació de l’hospital de Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat. La seva idea pel Joan XXIII, sota el lema Fer Ciutat, presenta un element diferenciador respecte als altres competidors: aposta per construir el nou edifici de consultes externes a l’actual façana de l’hospital, situada al carrer Doctor Mallafré, el que a ulls del jurat «genera un àmbit de transició entre l’hospital i la ciutat, amable, així com una imatge unitària del recinte».

La cinquena proposta finalista ha estat presentada pels estudis Sulkin Marchisso i Ramon Esteve Estudio de Arquitectura amb el lema Integració. El seu projecte aposta per situar una de les façanes principals al carrer Joan Pau II (el mateix vial per on ara s’accedeix al Sociosanitari) i donar major protagonisme a l’actual rambleta que enllaça Doctor Mallafré (la part frontal de l’actual complex) amb el carrer Guillem Oliver (la zona posterior, des d’on s’accedeix a Urgències). Els dos edificis projectats, destaca el jurat, «permeten el creixement de cadascun d’ells en fases posteriors i una imatge de conjunt agradable». Cal destacar que un dels integrants d’aquest projecte, l’estudi amb seu a València de Ramon Esteve, ja va participar de l’edificació del nou hospital La Fe de València, un dels més grans d’arreu de l’Estat.

El darrer disseny finalista, amb el pseudònim Meeting Point, té com a autors els estudis Llongueras Clotet Arquitectes i Esteve Terrades. En la seva concepció del nou Joan XXIII «ressalta el hall d’entrada, que a la vegada actua com a element que permet interconnectar els diversos cossos edificats, així com una imatge unitària amb elements que enriqueixen el conjunt de l’illa i milloren la integració en la ciutat», apunten els experts en arquitectura que han realitzat la selecció dels treballs. D’entre els projectes anteriors d’aquests estudis destaquen les diverses intervencions a l’emblemàtic hospital infantil de Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat, o la realització del Pla Director de l’hospital Parc Taulí de Sabadell.

tracking