Diari Més

Patrimoni

Faran vuit sondejos a l'Amfiteatre per esbrinar l'origen de les esquerdes

L’Ajuntament licita el contracte per al control arqueològic del monument per evitar nous ensurts

Imatge d'arxiu d'una de les visites guiades a l'Amfiteatre de Tarragona amb un grup de turistes.

Faran vuit sondejos a l'Amfiteatre per esbrinar l'origen de les esquerdesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament ha licitat els treballs de control arqueològic de l’Amfiteatre amb l’objectiu de trobar l’origen de les esquerdes que van aparèixer al febrer i que van obligar a tancar d’urgència i temporalment l’arena del monument.

L’empresa que contractarà el consistori haurà de realitzar fins a vuit sondejos arqueològics a l’Amfiteatre romà i, un cop fets, haurà de lliurar una memòria final de resultats. L’objectiu és, segons la regidora de Patrimoni de Tarragona Begoña Floria, anticipar-se a altres problemes que puguin sorgir en el futur. «Volem saber què ha succeït al subsòl perquè es generin les esquerdes en una part que havia estat restaurada a la dècada dels setanta. L’objectiu és realitzar una intervenció per determinar les causes d’aquest moviment que ha provocat les esquerdes i la situació del monument per preveure les actuacions a fer i evitar que hi hagin nous ensurts», explica Begoña Floria.

L’Ajuntament va tancar provisionalment l’accés a l’arena de l’amfiteatre el 16 de febrer després de detectar esquerdes en el mur posterior de la grada afegida el 1979. El tancament va ser parcial, a només una part, i es va obrir l’entrada gratuïta. El passat mes de maig es tornava a obrir la totalitat de la visita i també l’entrada de pagament.

La Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Tarragona va aprovar les actuacions d’emergència el passat abril amb la condició que calia presentar, al més aviat possible, un projecte d’intervenció a la zona de la summa cavea que resolgui el tema de les patologies definitivament i que permeti l’accés a l’arena de manera segura i definitiva. El Govern reconeixia que tant el Departament de Cultura com l’Ajuntament eren conscients, des de feia temps, de l’existència d’esquerdes en la graderia reconstruïda els anys 60-70, fet que havia estat detectat en diverses inspeccions de l’estat del monument i en les diagnosis de conservació realitzades per ambdues administracions.

tracking