Diari Més

Cultura

El Portal del Carro acull la presentació del nou Ball Pla de Sant Magí

La música està basada en la pròpia dels goigs, amb la finalitat de donar-li un caràcter tarragoní

El Portal del Carro s'ha omplert dilluns a la tarda de persones que no s'han volgut perdre's la presentació del nou Ball Pla de Sant Magí.

El Portal del Carro acull la presentació del nou Ball Pla de Sant MagíGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confraria de Sant Magí Màrtir i l’Esbart Dansaire de Tarragona han dut a terme, al Portal del Carro, la presentació oficial del nou Ball Pla de Sant Magí. La iniciativa va començar a gestar-se fa tres anys, amb la finalitat de donar personalitat pròpia a una dansa que es balla en poblacions com Santa Coloma de Queralt o Vilafranca. Música inspirada en els goigs han aportat un caire tarragoní.

Adolf Quetcuti, president de la Confraria de Sant Magí Màrtir, ha informat que «la música s’ha fet a partir de la dels goigs i es podrà utilitzar com a ball de lluïment per part de l’Esbart Dansaire». Quetcuti ha remarcat que la presentació del nou Ball Pla de Sant Magí coincideix amb la celebració del vint-i-cinquè aniversari de l’arribada de l’aigua de la Brufaganya, motiu per al qual es pot visitar una exposició al·legòrica a l’Espai Turisme. «Renovar-se o morir», ha dit Quetcuti, qui ha remarcat que l’entitat està ampliant el nombre d’activitats vinculades a Sant Magí.

El Ball Pla representa «l’elegància de les nostres danses més tradicionals, i sense perdre aquesta essència l’Esbart Dansaire de Tarragona ha creat aquesta dansa» dividida en dues parts, va dir Quetcuti, qui s'ha referit a «un ball fet per al poble». A la primera part, tots els balladors s’agrupen per parelles que van girant, mentre que a la segona, amb un accentuat canvi de la música, tots ballen en una rotllana. Els primers a ballar-lo són membres de l’Esbart Dansaire de Tarragona i, un cop acabat, es repeteix el ball, obrint-lo a la població. Es té constància que, antigament, es ballava a l’ermita de la Brufaganya i des de 2012 es torna a ballar a Tarragona, en acabar els actes de la novena.

Quant a la música, Adrià Ortiz Sirolla ha comentat que la música del Ball Pla de Sant Magí ha estat creada a partir d’una de les obres recollides en Les melodies contemporànies dels Goigs. L’obra és una musicalització de Mossèn Salvador Ritort i Faus, qui va ser organista de la Catedral. Per la nova composició, s’ha intentat conservar la línia melòdica de la peça original, adaptant-la a la rítmica i estructura de Ball Pla, i dotant-la del caràcter que els balladors i balladores necessiten per dur a terme la coreografia, de caràcter solemne i de lluïment. Seguint aquests mateixos paràmetres, s’ha donat forma a la corranda del ball, generant una melodia alegre i vistosa.

De la coreografia del Ball Pla de Sant Magí ha tingut cura Maria del Claustre Fà, de llarga trajectòria com a compositora, amb intervenció al Ball dels Set Pecats Capitals, el Ball de Cossis i els espectacles de dansa catalana Vora l’Ebre i Ritmes, entre altres creacions.

tracking