Diari Més

Tarragona engega un protocol per actuar en cas d'onada de calor

El pla s'activarà quan les temperatures s'enfilin per sobre de 34 graus i s'oferirà als sense sostre la possibilitat d'allotjar-se en un centre de dia de la Creu Roja

Aquest divendres s'ha celebrat la primera reunió de treball que marca el punt de partida per implantar el protocol.

Tarragona engega un protocol per actuar en cas d'onada de calorAnna Fusté

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha posat en marxa aquest divendres un protocol per actuar quan hi hagi futurs episodis d'onada de calor, com la viscuda a principis d'aquest mes d'agost, en què s'han arribat a temperatures de gairebé 40 graus. El pla constarà de dues fases, una d'alerta i una altra d'emergència, i s’activarà quan els termòmetres assoleixin els 34,2 graus de temperatura. El protocol inclou mesures concretes per atendre els sense sostre a qui es facilitarà informació preventiva, aigua - per a disminuir les possibilitats de deshidratació-, i la possibilitat de traslladar-los en un centre de dia de Creu Roja. L’alcalde en funcions, José Luis Martín, ha presidit la primera reunió de treball que ha comptat amb la presencia de representants dels serveis socials, Protecció Civil, Guàrdia Urbana i Creu Roja. La trobada es produeix després que dues persones morissin dissabte per un cop de calor a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. «No arriba tard, el que hem fet és reaccionar davant una onada de calor que mai s'havia produït a la ciutat de Tarragona, i hem fet un protocol per intentar evitar el que ha passat aquest estiu», ha asseverat Martín.

El protocol estarà format per 8 persones, amb 2 agents de la Guàrdia Urbana, 3 voluntaris de Protecció Civil, 3 de Creu Roja, 1 sanitari i 3 vehicles específics per actuar quan s'activi el protocol. Després de la primera reunió d'aquest divendres, Martín ha remarcat que ell protocol s'ha d'acabar de tancar però està llest per posar-se en marxa.

A la reunió, presidida per l'alcalde en funcions de Tarragona, també han assistit el regidor de Protecció Civil, Josep Acero, tècnics de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, tècnics de Protecció Civil i del Patronat Municipal d'Esports, responsables de Guàrdia Urbana i representants de Creu Roja. A principis de la tardor es farà la següent reunió. El pla no comptarà amb un pressupost concret sinó que es desplegarà amb recursos de les diferents regidories.

El departament de Serveis Socials de consistori ja fa temps que treballen amb un col·lectiu vulnerable a la calor, com són la gent gran, i des del Patronat Municipal d'Esports també ofereixen recomanacions als seus usuaris. Ara bé, a Tarragona, igual que a altres ciutats hi ha un nombre indeterminat de persones sense sostre, les quals la major part del temps fan vida a la intempèrie. Aquest proptocol es basa en l'operació Iglú que es posa en marxa a l'hivern quan es pateix fred extrem al carrer.

Martín ha defensat que l'Ajuntament «no arriba tard» sinó que reacciona a una «onada de calor que no s'havia produït mai a la ciutat. El que hem fet davant d'una situació és reaccionar i fer un protocol per intentar evitar el que ha passat aquest estiu. El més important són les mesures que perdrem», ha apuntat.

tracking