Diari Més

Emergències

Bombers vol augmentar el nombre d'efectius per torn als parcs tarragonins

Davant la manca de personal, la direcció està elaborant el «Pla 2025» on també es contempla una nova base d’actuacions especials (GRAE)

Imatge d'arxiu del parc de Tarragona, amb algunes de les seves unitats a l'exterior.

Bombers vol augmentar el nombre d'efectius per torn als parcs tarragoninsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció de Bombers de la Generalitat, conscient de la severa problemàtica que viu el cos en matèria de personal i recursos, està confeccionant, segons ha pogut saber Diari Més, un ambiciós projecte anomenat «Pla 2025», que contempla la incorporació, a tota Catalunya, de 588 bombers més, a banda dels 600 nous professionals que ja estaven previstos en el Pla Estratègic 2017-2022. Aquest estiu els responsables estan realitzant reunions sectorials a fi de presentar el projecte, del qual es coneixeran més detalls en els pròxims mesos.

L’execució d’aquest projecte (pel què caldrà aconseguir primer una dotació pressupostària) suposaria que els parcs tarragonins deixessin d’estar, permanentment, sota mínims de personal. I és que, en aquests moments, en moltes ocasions no es compleixen ni les ràtios mínimes exigides, per la manca de bombers en plantilla, el que obliga a buscar professionals que, voluntàriament, accedeixin a fer hores extres.

Tarragona passaria de 9 a 11

«Si s’acaba complint el pla, estaríem parlant que al Parc de Tarragona es passaria de comptar amb 9 bombers per torn, que és el mínim exigit, fins als 10 o 11 efectius per guàrdia», indica Joan Carles Casas, del sindicat CCOO a Bombers. El professional indica que el parc situat al polígon Francolí, ha passat alguns anys amb una dotació fins i tot inferior a l’exigida: «Hem estat amb 8 bombers per torn perquè un dels efectius havia de realitzar les guàrdies de conductor en el vehicle Delta, que és amb el que es desplacen els responsables de la línia de comandament», desgrana el delegat de CCOO, qui remarca la importància de fer realitat aquest projecte que sona tan bé sobre el paper: «És una necessitat. Fa 20 anys es gastaven més diners en el cos de Bombers que no pas ara» lamenta.

Amb l’increment de plantilla, els parcs de Reus, el Vendrell i Montblanc també veurien millorada la ràtio d’efectius per torn, segons expliquen fonts coneixedores del projecte. Així, el de Reus, que té una dotació mínima per guàrdia de 9 professionals (igual que el de Tarragona) també augmentaria els bombers fins als 10 o 11 professionals per torn. Al Vendrell, dels cinc efectius es passaria a sis per torn i, a Montblanc, on la dotació per guàrdia és de només tres professionals, la ràtio mínima passaria a quatre bombers. I és què la idea general del Pla 2025 és suprimir arreu de Catalunya els torns conformats únicament per tres professionals, passant a quatre.

Pel que respecta als parcs de Valls i Cambrils, es mantindria la dotació mínima de quatre professionals actual, però amb la diferència que la pressió no recauria sobre uns pocs bombers que es veuen obligats a concatenar hores extres.

Primera base de la unitat GRAE

Al Pla 2025 també es contempla la implementació d’una nova unitat per les comarques tarragonines, que podria donar servei a tot el sud de Catalunya: es crearia una nova base dels bombers GRAE (Grup de Recolzament d’Actuacions Especials), una unitat especialitzada en salvaments i rescats en el medi natural i en llocs de difícil accés. «És un tema que fa temps que s’està plantejant. La nova base, podria ser a Montblanc o a Mora d’Ebre, la idea és que tinguem un grup propi», exposa Casas. En l’actualitat, per cobrir aquestes emergències és necessari activar els bombers GRAE de la base de Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

Que ‘Economia’ ho garanteixi

Als bombers els hi preocupa que aquest ambiciós pla quedi en paper mullat per la manca de finançament, d’aquí que des d’UGT de Bombers el darrer 2 d’agost s’entrés una instància a la Delegació del Govern a Tarragona, sol·licitant una reunió amb el vicepresident del Govern i Conseller d’Economia, Pere Aragonès. I és què la situació dels Bombers és límit: manquen professionals per la falta d’oposicions i l’enorme percentatge de jubilacions (es calcula que un 30% de la plantilla del territori es jubilarà en quatre o cinc anys); els camions són molt antics, superant la pràctica totalitat els 10 anys de vida útil que, tèoricament, no hauria de superar un vehicle d’emergències i, a banda, els efectius d’alguns parcs del territori no reben ni reposicions dels uniformes i se’ls han d’arreglar ells mateixos, fins que a l’octubre arribin les noves peces. UGT titlla la situació de «col·lapse estructural».

tracking