Diari Més

Fauna

Alerten que els porcs vietnamites es duplicaran a final d'any si no s'actua

A la colònia del parc de La Muntanyeta, hi ha dues femelles prenyades i, en vuit mesos, han passat de 9 a 14 exemplars

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l’inici del 2018 hi havia un total de nou porcs vietnamites resistint a l’interior del Parc de la Muntanyeta del barri de Sant Pere i Sant Pau. Vuit mesos després, ja en són 14, entre els quals hi ha dues femelles embarassades, i segons han pogut constatar els veïns amb certa sorpresa, la còpula d’aquests porcs d’origen asiàtic és contínua a la zona més propera a l’avinguda de Països Catalans. «Cada una pot parir entre cinc i deu cries, creiem que, si això continua així, a finals d’any arribarem a tenir una colònia al parc de Sant Pere i Sant pau d’uns 30 exemplars», afirma a aquest diari Anna Carbonell, directora de l’entitat animalista Nova Eucària, que realitza un seguiment de l’estat dels animals d’aquesta colònia. «Des de gener ja hem rescatat algunes femelles i les tenim en acollida, com ara la primera que va haver-hi al parc, però tenim el problema que la majoria dels integrants de la colònia són fèrtils i els mascles les munten», exposa. La qüestió és que l’entitat no pot assumir el cost de capar als porcs en una clínica veterinària i, per tant, el nombre d’exemplars no pararà de créixer fins que l’administració pública actuï.

Per tal de donar resposta a la problemàtica, l’Ajuntament de Tarragona va treure a licitació pública la darrera setmana de juny, el servei de captura de tots els exemplars de porc vietnamita i cerdolí (barreja entre el porc senglar i l’asiàtic) del terme municipal de Tarragona.

El contracte consistia a capturar els animals, realitzar una acollida temporal, esterilitzar-los, col·locar-los un xip identificador i donar-los en adopció. El consistori estava disposat a pagar 14.000 euros més IVA, amb la intenció que, entre aquest darrer juliol i l’octubre, poguessin ser retirats tots aquests porcs de l’espai públic. Si bé, únicament es va presentar una entitat al concurs, Nova Eucària, la que ja s’estava fent càrrec de controlar, voluntàriament, l’estat de la colònia de Sant Pere i Sant Pau. «Havíem tingut més de deu reunions amb l’Ajuntament i els hi havíem dit que estàvem en condicions de fer-nos càrrec dels porcs vietnamites de La Muntanyeta, però surt la licitació pública del contracte i ens trobem amb la sorpresa que el servei ja no és només per aquella colònia, sinó que s’amplia a tot el terme municipal», relata l’animalista. «No hi ha cap cens de quants porcs vietnamites i cerdolins poden haver-hi ara mateix arreu de la ciutat. Sabem que n’hi ha també a la zona del Francolí, juntament amb porcs senglars, i a l’Anella Verda, però ningú pot dir-nos quants i en aquestes condicions no podem assumir-ho», afegeix.

D’aquesta forma, el concurs públic es va declarar desert el 16 de juliol. En aquest lapse de temps, una voluntària del barri els ha continuat alimentant i Nova Eucària ha seguit realitzant visites periòdiques a fi de dur un control, especialment de les possibles malalties que poguessin patir els animals. En aquest punt, l’animalista remarca que els 14 porcs vietnamites no suposen un perill pels veïns que freqüenten el parc.

Petards contra els porcs

Cada cop són més els ciutadans que coneixen de l’existència d’aquest nodrit grup de porcs vietnamites al parc de Sant Pere i Sant Pau, un fet que en els darrers mesos ha provocat més d’un disgust als voluntaris que vetllen, desinteressadament, pels animals. «Han rebut atacs i es produeixen actes vandàlics contra els porcs. El mes de juny, un grup es va dedicar a tirar petards a la zona on hi havia els animals i es van provocar dos petits incendis. És un succés que tenim denunciat a la policia», assegura Carbonell, qui també indica que alguns individus han intentat caçar-los, amb pals. «Vam veure a dues persones amb pals a les mans que anaven perseguint als més petits, que havien nascut feia un més i mig», indica.

Val a recordar que la barreja entre porcs senglars i vietnamites, el cerdolí, posa en risc les espècies de porc autòctones.

Nova Eucària, que porta un control voluntàriament, no pot castrar-los en una clínica veterinària per l'elevat cost que suposa.

Alerten que els porcs vietnamites es duplicaran a final d'any si no s'actuaLUÍS MARTÍNEZ

tracking