Diari Més

Sanitat Pública

Inspecció de Treball estudia les altes temperatures dins de dues UVI mòbil

Les ambulàncies avançades de Tarragona i Cambrils no tenen base coberta i arriben «a entre 34 i 40 graus», segons CCOO

Imatge d'ahir al migdia de l'ambulància amb base a l'hospital Joan XXIII aparcada sota un arbre.

Inspecció de Treball estudia les altes temperatures dins de dues UVI mòbilGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Inspecció de Treball està estudiant, segons assegura el sindicat CCOO del SEM, les altes temperatures que es registren a l’interior de les dues UVI mòbil amb base a l’hospital Joan XXIII de Tarragona i a l’hospital Lleuger de Cambrils. Aquestes, no disposen d’estacionament cobert ni de cap mesura de protecció, com ara marquesines o malles d’ombreig que permetin reduir la temperatura a la qual s’exposen. «Quan tens parada una ambulància a ple sol, abans no aconsegueixes refrigerar-la, arriba a unes temperatures brutals. Hem estat registrant entre 34 i 40 graus a l’interior i això va ser abans de l’arribada de l’onada de calor», expliquen fonts de CCOO.

El sindicat alerta que aquesta situació afecta a metges, infermeres i tècnics d’emergències en el desenvolupament del seu treball a l’interior, però també als pacients que, per les característiques d’aquest tipus d’ambulàncies (Suport Vital Avançat amb metge), són ciutadans amb malalties greus. «El problema és que el trajecte fins arribar al lloc de la urgència acostuma a ser curt i, a vegades, en aquests minuts no has aconseguit refrigerar prou l’interior.

Això no és gens beneficiós per a persones que estiguin patint, per exemple, un cop de calor o un infart», explica una infermera del SEM. «Un ciutadà que està patint un infart, que sua molt per la situació compromesa en la qual es troba, i que arribis tu i el posis dins d’una unitat a 34 graus...», es lamenta la professional.

Pel que respecta a l’efecte de la calor sobre la ingent quantitat de medicació que equipen les UVI mòbil, des del sindicat s’explica que, segons els estudis realitzats, tret d’alguns medicaments concrets, la variació tèrmica no els afecta en excés, a més, els més sensibles es troben a la petita nevera situada a la zona assistencial.

Davant d’aquesta problemàtica denunciada pels sindicats, una professional d’Inspecció de Treball va visitar el darrer 17 de juliol les bases de les UVI mòbil de Tarragona (unitat T-605) i de Cambrils (T-402), on segons assegura CCOO, «va constatar una sensació tèrmica molt elevada». La inspectora va sol·licitar al Servei de Prevenció de Riscos Laborals del SEM diversa documentació, en especial, una avaluació de les mesures de les temperatures a l’interior, que segons CCOO, no es va entregar. A fi de comptar amb els registres, la professional d’Inspecció va sol·licitar que es portés a terme l’estudi «en un termini no superior a les tres setmanes», apunta el sindicat. Així, el 24 de juliol, després d’una nova reunió, es va situar un termòmetre a l’UVI mòbil de Cambrils, concretament al capçal de la llitera de la unitat, per enregistrar al llarg de 24 hores, el nivell tèrmic al qual es pot trobar exposat un pacient atès. La jornada posterior el mesurador es va instal·lar a la unitat avançada de Tarragona ciutat. La inspectora, explica Comissions Obreres, va sol·licitar també el plec de condicions de contractació, ja que segons han denunciat en reiterades ocasions els sindicats, la instal·lació de tendals havia d’anar a càrrec de l’empresa adjudicatària, en el cas del Camp de Tarragona, la UTE Egara. CCOO culpa tant a aquesta empresa privada que gestiona les ambulàncies, com al mateix Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per no haver materialitzat la instal·lació. En el cas de Tarragona ciutat, la base de Joan XXIII va entrar en servei el passat 31 d’octubre i, ja en aquell moment, el sindicat va remarcar aquesta necessitat.

Igualment, la professional d’Inspecció va instar, diu CCOO, «a parlar amb l’ICS de Tarragona i amb l’Ajuntament de Cambrils (gestors dels espais on es troben les respectives bases), per trobar solucions definitives». I mentre no arribin, el Comitè de Seguretat i Salut Laboral del SEM recomana als professionals dels vehicles sense emplaçament cobert, «buscar un espai adequat i moure’ls a una zona d’ombra o poc exposada a la calor directament, en la mesura del possible, dintre de la ubicació de la base». A més, el gestor d’emergències aconsella «deixar les finestres de la cabina de conducció obertes 4-5 centímetres» per tal de propiciar que la sortida de la calor i la renovació de l’aire.

tracking