Diari Més

Ensenyament

Retiraran les finestres del Complex Educatiu instal·lades l'any 1956

La Generalitat destinarà 5 milions d’euros a reformar una infraestructura que ha patit, durant anys, manca d’inversió

Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Institut Pere Martell.

Retiraran les finestres del Complex Educatiu instal·lades l'any 1956Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d’Ensenyament té previst invertir, en els propers anys, fins a cinc milions d’euros en reformar les instal·lacions del Complex Educatiu de Tarragona. L’antiga Universitat Laboral ha patit, segons reconeixen fonts internes, una severa manca de manteniment al llarg de la seva existència. Així, s’ha arribat al punt que, en ple 2018, continuen havent-hi finestres i tancaments originals de l’any 1956, quan el complex es va inaugurar en l’època del dictador Francisco Franco. D’entrada, aquest 2018 s’executaran 1,3 milions d’euros en la instal·lació d’una segona caldera als tallers de l’institut Pere Martell. Es tracta d’un enorme edifici de 16.000 metres quadrats que presenta importants deficiències pel que fa a la temperatura interior, degut en part, al mal aïllament de les finestres, que es reemplaçaran de forma parcial a finals d’any (si no hi ha contratemps administratius), començant per les de les aules de la primera planta. En una fase posterior, que encara no s’ha programat, els responsables volen incorporar, a l’edifici de tallers, una caldera més i renovar per complet els circuits de la calefacció.

Fonts del Complex Educatiu confirmen a aquest diari que el sistema centralitzat que proveeix de calor els diferents edificis (tant al Pere Martell com al Cal·lípolis i a la residència) presenta importants mancances: «Si una de les calderes falla, passem fred tots. És un sistema molt antic que pateix moltes avaries. La idea és anar individualitzant les calderes per edificis, a fi que sigui molt més sostenible. Si en una zona només es fa classe al matí, no cal que es tingui engegada a la tarda», s’exposa. De fet, amb l’antic model, perquè l’aigua calenta arribi a determinats edificis, ha de recórrer més d’un quilòmetre a través d’una gran canonada de 6 polzades. «A les zones més allunyades, acabava arribant freda», puntualitzen fonts del Complex.

Filtracions i corrents d’aire

El fet que les finestres portin més de 62 anys instal·lades (la inauguració de la Laboral es va realitzar el 1956, però les obres es van iniciar l’any 1953) provoca, segons reconeix el mateix Departament d’Ensenyament «filtracions d’aigua i corrents d’aire». S’admet igualment, que «presenten un deteriorament en la seva estructura». Aquest 2018 ja s’han realitzat les obres de substitució de les finestres de la zona de laboratoris de l’institut Cal·lípolis, i en els propers mesos es reemplaçaran les de l’edifici Rovira, que acull aules del mateix centre educatiu. A més, ja s’ha adjudicat la instal·lació d’una nova caldera per a l’edifici Balmes, que donarà servei a la residència d’estudiants i a part de l’institut Cal·lípolis. A l’inici de curs es tornarà a reunir l’Òrgan de Gestió del Complex Educatiu (on es consensuen les necessitats que s’han d’abordar), que està conformat per la gerent de l’espai, els dos directors dels instituts i un representant dels serveis centrals.

Seran els responsables de decidir les inversions prioritàries a realitzar durant l’any 2019, que tindran un valor aproximat (si no hi ha canvis en matèria pressupostària) d’un milió d’euros. En definitiva, es tracta de què les 3.000 persones que cada dia estudien i treballen al centre, puguin fer-ho en unes condicions adequades.

tracking