Diari Més

Ciutat

La multa per no oferir gots reutilitzables passa de 300 a un màxim de 3.300 euros

El seu ús serà obligatori en qualsevol acte festiu on s’instal·lin barres al carrer i, a més, la Guàrdia Urbana podrà inspeccionar els gots utilitzats

Imatge del got de Santa Tecla d'enguany.

La multa per no oferir gots reutilitzables passa de 300 a un màxim de 3.300 eurosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bars amb llicència municipal per muntar barra a la via pública durant les festes estan obligats, des del darrer any, a oferir les begudes en gots de plàstic reutilitzables. Fins ara, els establiments que no complien aquesta normativa municipal podien ser sancionats amb una multa de fins a 300 euros. Alguns restauradors van apuntar en el seu moment que els hi sortia més a compte costejar la sanció que comprar els lots de gots.

Ara, l’Ajuntament de Tarragona endureix, i de forma notable, la penalització per l’entrega de gots d’un sol ús, amb multes d’entre 1.010 euros i 3.300 euros «en funció de l’aforament de l’establiment». Aquesta infracció també podrà comportar «la revocació de l’autorització (pel servei de barra a la via pública) que les empara», s’apunta en el decret 426/2017 emès el 23 juliol.

Aquesta nova normativa no només tindrà vigència durant les festes de Santa Tecla i Sant Magí, com succeïa en l’anterior regulació, el nou ordenament serveix per «fer extensiva la prohibició a qualsevol activitat de venda de beguda als espais públics, independentment de l’activitat recreativa i/o festiva que en sigui l’origen», a fi «de minimitzar l’impacte que generen les barres circumstancials que se situen a la via pública, amb l’estat de brutícia i deteriorament del paisatge urbà», es pot llegir al decret. Així, queda taxativament prohibit que les barres muntades a la via pública entreguin als clients gots d’un sol ús.

A la nova normativa s’indica que la Guàrdia Urbana té potestat «per inspeccionar que els gots utilitzats són aptes sanitàriament i compleixen les característiques tècniques». L’Ajuntament indica una sèrie de requisits: «Els gots han de tenir un gramatge igual o superior a 7,5 grams per cada 100 mil·lilitres de capacitat», a més, han de comptar amb «el certificat d’ús alimentari», amb els pictogrames que acrediten els certificats de qualitat, visibles a la part inferior.

Segons apunta l’administració local en un espai informatiu habilitat per resoldre dubtes, el bar o restaurant «es reserva el dret a recomprar o no els gots reutilitzables que ha venut». Igualment, es remarca que el client haurà de pagar només en una ocasió l’euro que costa el got.

Mig milió de gots a terra

El consistori va concretar el darrer any que, només durant les festes de Santa Tecla, s’utilitzaven i es llençaven uns 500.000 gots d’un sol ús. De fet, a la plaça de la Font, després d’una de les grans revetlles, es podien arribar a recollir 10 m³ de brossa, dels quals, la majoria eren gots de plàstic.

Segons càlculs dels tècnics municipals, la implementació d’aquests recipients permet reduir en un 27% el plàstic consumit i, de retruc, permet alliberar fins a un 65% menys de tones de CO₂ a l’atmosfera. L’Ajuntament remarca alhora que la prohibició dels gots de plàstic «és un objectiu que implica les administracions públiques de la Unió Europea». Així, s’apunta que un únic got d’un sol ús «triga més de 100 anys a degradar-se de forma natural».

tracking