Diari Més

Sanitat Pública

Salut incorpora a l'Atenció Primària 68 psicòlegs, psiquiatres i infermers

El CatSalut busca reduir les derivacions als centres de Salut Mental, on reconeixen, les llistes d’espera eren molt elevades

Imatge d'arxiu del centre d'Atenció Primària de Sant Pere i Sant Pau, on també han arribat els nous professionals.

Salut incorpora a l'Atenció Primària 68 psicòlegs, psiquiatres i infermersCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CatSalut ha incorporat en els primers mesos de l’any a 68 psicòlegs, psiquiatres i infermers a la plantilla dels equips d’Atenció Primària, per tal d’oferir atenció psicològica a les problemàtiques mentals de baixa complexitat, sense haver de derivar a l’especialista, que presenta una gran llista d’espera. I és que l’atenció sanitària pública de la salut mental a Tarragona ha presentat en els darrers anys severes deficiències. Quan un ciutadà sol·licitava al seu metge de capçalera rebre atenció psicològica, l’espera fins a entrar a la consulta del psicòleg o el psiquiatre de la xarxa pública, es feia interminable. A més, un cop realitzada la primera visita, el pacient havia de viure amb frustració com els professionals l’havien d’emplaçar a una nova consulta de seguiment amb una dilació en el temps força gran. Segons les últimes xifres públiques de l’Institut Pere Mata (empresa proveïdora dels serveis de salut mental a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona) de l’any 2014, un ciutadà amb prioritat ordinària havia d’esperar fins a 34,1 dies per ser atès al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) Tarragona Nord i fins a 38,1 dies al CSMA de Tarragona Sud. En el cas dels menors d’edat, per accedir a la consulta del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Tarragona, de forma ordinària, la situació s’eternitzava fins als 107 dies d’espera.

De fet, el mateix Servei Català de la Salut reconeix ara, a Diari Més, les mancances que hi ha hagut en aquest àmbit: «El temps d’espera era molt llarg. L’accessibilitat era complexa, no tant per la primera visita de psiquiatria, sinó sobretot per totes aquelles visites de seguiment per part del psicòleg. Si vols fer un seguiment periòdic a pacients d’aquestes característiques, has de fer que la periodicitat no se’n vagi més enllà d’un mes», s’apunta.

Per tal de posar fi a aquesta greu problemàtica, el gestor sanitari ha incorporat entre gener i març d’aquest 2018 fins a 68 professionals especialitzats en Salut Mental (entre psicòlegs, psiquiatres i infermeria) als equips d’Atenció Primària de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona. És a dir, els CAP, compten, des d’aquest darrer mes d’abril, amb consultes per abordar l’atenció psicològica, sense la necessitat d’esperar la derivació al centre especialitzat en salut mental. Aquests professionals estan distribuïts arreu de totes les àrees d’Atenció Primària del Camp de Tarragona, tant als centres gestionats per l’ICS, com la Xarxa Santa Tecla, Sagessa i Muralles Salut.

«Ara el metge de família continua visitant els casos de baixa complexitat però ja té al seu mateix equip un professional de salut mental al qual pot derivar de manera molt àgil tots aquells casos que siguin de més complexitat. En cas que al CAP no es pugui resoldre el cas, s’activa el protocol de derivació al centre de salut mental», s’explica des del CatSalut.

Per tant, a partir d’ara, el ciutadà no haurà d’esperar desenes de dies per rebre atenció pública per part d’un psicòleg o un psiquiatre, com succeïa amb anterioritat. Així, els problemes psicològics de baixa complexitat «com ara una ansietat lleu o situacions fisiològiques difícils de la vida diària, com la pèrdua d’un familiar o situacions socials dures com quedar-se sense feina, es podran atendre a l’Atenció Primària», es desenvolupa des del gestor sanitari. Aquest descens en les derivacions a l’atenció especialitzada, permetrà, lògicament, reduir les llistes d’espera dels centres de Salut Mental del territori. A més, l’increment de professionals ha permès augmentar les sessions grupals psicoeducatives, que tal com reconeix el CatSalut, «ja s’estaven fent, però no amb la intensitat i la periodicitat amb la qual les volien fer», s’indica.

Servei segons la població atesa

Cal aclarir que no tots els CAP del territori disposen, a hores d’ara, d’un psicòleg, un psiquiatre i una infermera de salut mental, a temps complet. «En funció de la grandària de cada equip s’ha fet una distribució. En alguns territoris s’ha optat per agrupar aquest servei de dos o tres ambulatoris en un sol CAP. En altres, on hi ha més població assignada, hi ha un psicòleg pràcticament tot el dia», s’explica des de la Regió Sanitària. Segons s’assegura, la idea és anar ampliant les hores d’atenció psicològica: «La tendència és que vagi creixent i els recursos siguin cada cop més elevats en aquest àmbit. Hem pogut incorporar al cent per cent de psicòlegs i personal d’infermeria que necessitàvem, però hi ha hagut una mica més de dificultat en l’equip de psiquiatres. No n’hi ha suficients per poder incorporar-los», es puntualitza des del gestor sanitari.

En aquesta primera fase d’implementació, el CatSalut està mantenint reunions mensuals amb tots els responsables dels equips d’Atenció Primària, a fi de «monitorar» el procés.

tracking