Diari Més

Protecció Animal

Formen a voluntaris per atendre als dofins quan s'encallen a la platja

S’encarreguen de l’atenció dels cetacis fins que arriben els veterinaris i biòlegs de Barcelona

Al taller, realitzat dijous a la tarda, es va indicar com procedir a l'hora d'agafar l'animal.

Formen a voluntaris per atendre als dofins quan encallen a la platjaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les platges tarragonines han rebut, només en el que va d’any, dos dofins malalts. El primer va quedar encallat a la platja del Miracle el 24 de maig i el segon, una femella d’un metre i 100 quilos de pes, apareixia el passat 7 de juliol a la platja Llarga. Cap dels dos va aconseguir sobreviure. Segons explica a aquest diari el responsable tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Isaac Andrade, quan un cetaci s’apropa a la costa és perquè està ferit o malalt i es troba dèbil i desorientat. La seva recuperació és difícil, però per tractar de maximitzar les possibilitats d’èxit, el consistori i la Generalitat van oferir ahir a la tarda, a la platja Llarga, un taller formatiu per a una quinzena de voluntaris de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de Tarragona, on un professional va ensenyar tècniques de maneig i rescat de dofins.

La tasca d’aquests ciutadans que desinteressadament s’ofereixen a ajudar, pot resultar crucial fins a l’arribada dels veterinaris i els biòlegs procedents de Barcelona. «Segons les circumstàncies poden trigar a arribar entre 1 i quatre hores», explica Andrade. En aquest lapse de temps, és vital començar a intervenir, almenys en la protecció de l’animal. «En un primer moment, des de l’Ajuntament s’acordona l’espai a fi que ningú molesti l’animal», explica el responsable tècnic. I és que és important, per exemple, no tocar l’exemplar. «Els dofins poden transmetre malalties a les persones. A la formació expliquem que perquè els voluntaris puguin tocar-lo, s’han de posar guants i mascaretes», apunta el professional de l’Ajuntament.

En tractar-se d’animals ferits o malalts, aquests acaben embarrancant a la platja per la manca de força, el que encara els acaba ocasionant més ferides: «El dofí és un animal que té la pell delicada i el fregament amb l’arena pot produir-li ferides. La nostra funció, fins a l’arribada dels veterinaris i els biòlegs, ha de ser la de posar-lo una mica mar endins i aguantar-lo al mateix lloc. Per aquesta tasca calen almenys un parell de persones, ja que si es deixa a l’animal sol, torna a ser arrossegat a l’arena», comenta Andrade.

Des de tortugues fins a balenes

Els voluntaris de la Xarxa de Rescat estan preparats per tractar d’ajudar a qualsevol tipus d’animal marí que arribi, a la costa de Tarragona. «Podriem tenir fins i tot una balena però fa temps que no ha arribat un altre tipus de fauna que no siguin tortugues marines o dofins», desenvolupa Andrade. De fet, en aquests moments es troben «expectants», ja que en els darrers dies han començat a aparèixer al litoral català diversos nius de tortuga, l’últim, aquesta mateixa setmana, a Premià de Mar (Barcelona). «Aquest estiu estan havent-hi bastants intents de crear nius de tortuga», indica el tècnic, qui sobretot recomana a la ciutadania, en cas de trobar-ne, avisar immediatament al 112 i «no molestar-les».

tracking