Diari Més

Memòria

Mor un dels dos primers policies motoritzats que va tenir la Guàrdia Urbana

Rafael Guinovart va iniciar l’any 1961 el patrullatge amb una Ducati 175

L'agent, que va formar part del cos policial durant 30 anys, amb els diversos models de motocicletes dels anys 60.

Mor un dels dos primers policies motoritzats que va tenir la Guàrdia UrbanaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels dos primers agents de l’antiga Policía Municipal de Tarragona que va iniciar el patrullatge amb motocicleta per la ciutat, va morir aquest darrer diumenge 29 de juliol, a l’edat de 88 anys. Es tracta de Rafael Guinovart Virgili, policia tarragoní durant 30 anys. El 15 de setembre de 1961, coincidint amb les festes de Santa Tecla, ell i el seu company Daniel Cayetano, van ser presentats en societat per l’alcalde de l’època, Rafael Sanromá, com els primers policies a muntar les dues Ducati 175. La ciutat creixia a passos agegantats per la banda de Ponent, fonamentalment Torreforta i Bonavista, el que feia necessari incrementar el patrullatge en aquesta àrea. I és que segons plasma el llibre La Guàrdia Urbana de Tarragona. 150 anys de Servei (escrit pels agents Manuel Carrasquilla i Xavier Virgili), la Comissió Permanent de l’època, amb un marcat to franquista, apuntava que «por cuanto allí se juega en los cafés y bares hasta altas horas de la noche, existiendo un verdadero desorden en cuanto a las costumbres, añadiendo que sería preciso adoptar medidas draconianas para obligar al riguroso cumplimiento de leyes y de la moral cristianas».

Guinovart patrullava amb una motocicleta «amb potents sirenes», vestint un uniforme que incloïa la típica gorra de plat. No seria fins a l’any 1969 quan els agents disposarien de casc protector per dur a terme la seva tasca. «Ens ha deixat un dels agents que més directament va viure aquells anys de dificultats, temps en què el servei a la ciutadania era molt vocacional, ja que estava ple de disgustos i la recompensa no sempre era la deguda», explica a Diari Més l’agent Manuel Carrasquilla. «La seva llarga trajectòria en la unitat motoritzada li va permetre ser un dels pioners en l’ús de les motocicletes a la Guàrdia Urbana, sent testimoni d’excepció de la modernització i millores en el material», apunta Carrasquilla, tot desgranant l’evolució de la unitat motoritzada de la Guàrdia Urbana: «L’any 1961 es doten de les dues primeres motocicletes, el 1964 s’augmenta el nombre d’agents destinats a la unitat motoritzada i se’ls dota de caçadores de pell. El març de 1969 es millora el model, adquirint unes motocicletes de major cilindrada, protegint a l’agent amb una incipient estructura tova i amb el casc. Posteriorment, es millora la motocicleta amb una estructura més rígida», desenvolupa el policia tarragoní.

Cinta Bellmunt, neboda de l’agent, explica que, al llarg de la seva carrera al cos policial, Guinovart va exercir funció de regulació del trànsit a peu de carrer, xiulet en mà, quan els semàfors anaven comptats. Anys després, realitzaria les funcions de protecció del consistori tarragoní acompanyat d’un altre policia.

L’Ajuntament de Tarragona i la Guàrdia Urbana han transmès el condol per la mort de l’agent. Aquest dilluns, la família va realitzar la cerimònia de comiat.

L'agent, que va formar part del cos policial durant 30 anys, amb els diversos models de motocicletes dels anys 60.

Mor un dels dos primers policies motoritzats que va tenir la Guàrdia UrbanaCedida

tracking