Diari Més

Nutrició

Menjar nous disminueix el colesterol i els triglicèrids en sang segons un estudi de Harvard i la URV

La investigació ha comportat l'estudi de 1.059 subjectes participants

Integrants de la unitat de Nutrició Humana de la URV.

Menjar nous disminueix el colesterol i els triglicèrids en sang segons un estudi de Harvard i la URVURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum de nous disminueix les concentracions sanguínies de colesterol i triglicèrids i no afecta negativament ni al pes corporal ni a la pressió arterial, segons un estudi de les universitats Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i la nord-americana de Harvard (EUA).

Segons ha informat la URV, després d'analitzar els resultats de 26 estudis d'intervenció nutricional, incloent un total de 1059 participants, els investigadors han conclòs que, per comparació a dietes control, les dietes suplementades amb nous disminueixen el colesterol total en 6.99mg/dl, el colesterol LDL (dolent) en 5.51mg/dl i els triglicèrids en 4.69mg/dl.

No obstant això, el consum de nous no sembla que té efectes sobre el pes corporal o la pressió arterial per comparació a les dietes control, segons els resultats de l'estudi.

Aquest estudi, publicat en la revista The American Journal of Clinical Nutrition, l'han liderat Marta Guasch-Ferré, investigadora post-doctoral de la Universitat de Harvard i la Universitat Rovira i Virgili, i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició de la URV.

El consum de fruita seca s'ha limitat, durant molts anys, a causa de la seva alta densitat energètica, tot i que en les últimes dècades importants estudis d'intervenció nutricional han suggerit que no afecten de forma negativa al pes corporal i, fins i tot, poden tenir efectes beneficiosos sobre diferents factors de risc cardiovascular com la resistència a la insulina, la inflamació, la pressió arterial o el perfil lipídic.

Per a aquests investigadors, aquest estudi proporciona una mostra clara quant als beneficis del consum de nous sobre el perfil lipídic sense afectar de forma negativa a la pressió arterial o provocar l'augment de pes i, com a conseqüència, les nous es poden incorporar en el context d'una dieta saludable per a la prevenció cardiovascular.

La composició nutricional de la fruita seca difereix molt d'un tipus a un altre.

Les nous són especialment riques en esterols vegetals, àcids grassos alfa-linolènic i linoleic, i polifenols, nutrients que tenen altes propietats antioxidants i antiinflamatòries i que poden interferir en l'absorció de colesterol.

Encara que no es coneix de forma exacta el mecanisme d'acció pel qual les nous poden millorar el perfil lipídic, sembla que la composició nutricional de les nous pot ser la responsable de la disminució en les concentracions de colesterol total i triglicèrids observada en diferents estudis nutricionals.

Un estudi de 2009 ja va concloure que les dietes suplementades amb nous redueixen el colesterol LDL per comparació a d'altres dietes, però i hhavia discrepàncies entre estudis.

Tenint en compte que des de 2009 s'han publicat més de deu articles científics nous al respecte, investigadors de la Universitat de Harvard, en col·laboració amb d'altres de la URV i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), que formen part de la Xarxa CIBEROBN de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), van decidir actualitzar la revisió sistemàtica i meta-anàlisis de l'any 2009.

Així, van avaluar els efectes de les dietes enriquides en nous sobre el perfil lipídic i d'un tipus de proteïnes que transporta lípids a la sang, conegudes com a apolipoproteïnes i, fins i tot, en aquest estudi han anat més enllà i han avaluat els seus efectes sobre el pes corporal i altres factors de risc cardiovascular.

tracking