Diari Més

Protesta

Els taxistes de Tarragona se sumen a la vaga i mantenen avui serveis mínims

Denuncien que al territori operen una vuitantena de vehicles VTC, dels quals uns 35 vindrien de Madrid per fer únicament la temporada d’estiu

Estat que presentava ahir una de les parades de taxi de Tarragona ciutat, durant la primera jornada de vaga.

Els taxistes de Tarragona se sumen a la vaga i mantenen avui serveis mínimsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els taxis de Tarragona se sumen a la vaga del sector contra els vehicles VTC, que els darrers dies ha paralitzat diversos punts de la capital catalana. Dissabte a la nit, els conductors de Tarragona ciutat van decidir en assemblea unir-se a la protesta. Així, aquest diumenge, de l’Agrupació Ràdio Taxi Tarragona únicament 10 dels 93 vehicles van estar operatius, oferint només serveis mínims «per a urgències, persones grans o amb mobilitat reduïda», apuntava ahir Sergi Marquès, president de l’entitat. D’altres 20 taxistes de la ciutat van desplaçar-se al llarg del matí fins a Barcelona per donar suport a la concentració principal.

D’aquesta forma, les principals parades de taxi de la capital tarragonina, com la del carrer Pere Martell o la de l’estació de Renfe, van restar pràcticament buides al llarg de la jornada. Segons apuntava el portaveu de l’agrupació a la ciutat, d’altres taxistes de Cambrils i de Reus també es van sumar ahir a la vaga. Si bé, a Salou el servei es va oferir amb normalitat, segons Marqués.

La vaga continuarà avui a Tarragona ciutat, únicament amb serveis mínims. Que el servei torni a la normalitat al llarg del dia o que la vaga es converteixi en indefinida i augmentin les mobilitzacions, dependrà del resultat de la reunió que a les 12 del migdia mantindran els representants del sector del taxi amb el Ministerio de Fomento a Madrid, qui en l’actualitat manté les competències exclusives en matèria de vehicles VTC. «Volem que passin a ser de l’administració de la Generalitat perquè des d’aqui es pugui legislar i fer que els VTC que operin a Catalunya, hagin de tenir una llicència específica. Reclamem el que ja s’ha fet a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i que un jutge ha suspès cautelarment: que els VTC necessitin una llicència municipal», remarcava ahir el president de l’agrupació de Tarragona ciutat, tot denunciant que en l’actualitat, al Camp de Tarragona hi ha «una vuitantena de vehicles VTC operant».

Molts d’aquests cotxes i petites furgonetes, assegura, vénen procedents de Madrid i de Barcelona per oferir servei durant la temporada turística i, després, tornen a marxar al seu emplaçament d’origen. «Sabem que al voltant d’uns 35 VTC vénen de Madrid i la resta d’altres punts, com ara de Barcelona. Ens afecta molt perquè hi ha empreses, com ara agències de viatges, que els contracten per oferir serveis ja concertats i, a vegades, fins i tot amb vehicles de 9 places», denuncia Marqués.

Assemblea territorial a la tarda

Les diverses agrupacions de taxi del Camp de Tarragona es reuniran avui a les sis de la tarda, per tal d’adoptar una postura comú, un cop analitzades les conclusions de la reunió a Madrid. Marqués va remarcar que actuaran d’acord amb la direcció que marqui el Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC): «La unió fa la força i, si la vaga indefinida es declara a Barcelona, doncs ens hi haurem de sumar. És una mesura que no ens agrada perquè el primer perjudicat és el taxista, el segon és el turista, també la imatge que oferim i l’economia del territori», va exposar. El màxim responsable de l’agrupació de Tarragona va condemnar alhora els atacs perpetrats per alguns taxistes a vehicles VTC a Barcelona, en la darrera setmana, que han causat una gran indignació general. «Estem al segle XXI i cremar vehicles o bolcar-los ens porta a un carreró sense sortida. El que cal fer és manifestar-nos i exigir, tenir reunions, dialogar, debatre i fer les coses bé. Aquests fets recorden més a l’època cavernícola que al segle XXI», va concloure.

Dubtes del resultat de la reunió

L’escepticisme regnava ahir a Barcelona entre els taxistes de cara a la reunió d’avui amb Fomento. En el cinquè dia de vaga i el tercer d’aturada a la Gran Via de Barcelona, el col·lectiu va avisar que paralitzaran l’Estat si el ministeri no reconeix les competències locals i autonòmiques per limitar les llicències VTC. «Som escèptics perquè portem moltes reunions i ara el que volem són fets», va explicar el vicepresident de l’Élite Taxi, Cesc Roca.

L’encarregat d’obrir avui la interlocució amb les associacions de taxistes i demà amb els representants dels VTC, serà el secretari d’Estat de Infraestructuras, Transporte y Vivienda, Pedro Saura. A més, el ministre de Fomento, José Luis Ábalos, va convocar la Conferència Nacional de Transport per estudiar la regulació de les competències locals i autonòmiques. El vicepresident d’Élite no va descartar ahir cap escenari, si el resultat de les converses amb Foment no satisfà el sector del taxi. En cas que els conductors decidissin mantenir l’aturada, podrien començar els contactes entre associacions i els cossos de seguretat per desallotjar l’arteria barcelonina, col·lapsada en el seu tram central per milers de taxis. Les relacions amb la policia han estat fins al moment «bones» i «respectuoses», va assegurar aquest diumenge Roca, mentre redirigia els cotxes arribats de Sabadell i Tarragona perquè ocupessin l’espai disponible des de l’encreuament amb passeig de Gràcia fins a la cantonada del carrer Casp. Després de la suspensió cautelar de la normativa metropolitana dictaminada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), «els taxistes han perdut la por», va remarcar Roca.

tracking