Diari Més

Infraestructures

Adif preveu acabar el tram català del Corredor Mediterrani el 2020

El tram entre Vandellòs i Tarragona és dels que està més avançat

La xarxa ferroviària del Corredor al seu pas per Vandellòs.

Adif preveu acabar el tram català del Corredor Mediterrani el 2020ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif intentarà «economitzar» tots els terminis d'obra per tenir acabat el tram català del Corredor Mediterrani el 2020. Així ho ha assegurat la presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera, en una entrevista concedida a Efe en la que avança també que té previst treure a licitació aquest any contractes per un import pròxim als 2.000 milions d'euros en projectes de la xarxa convencional i de la d'alta velocitat, en la que la línia Múrcia-Almeria serà la que més impacte pressupostari tingui.

«Se'n va a licitar molta més obra aquest any i el següent», segons ha assenyalat Pardo de Vera, qui ha avançat que la xifra que estimen podria ser fins i tot major.

Respecte al calendari per a l'entrada en servei de nous trams d'AVE, l'executiva ha afirmat que seria una «gosadia» i una «insensatesa» avançar una data de posada en operació, encara que ha reconegut que els trams de Vandellòs-Tarragona i Antequera-Granada són els que estan més avançats.

Entre les licitacions més importants que s'esperen treure aquest any, a més de les relacionades amb la línia Múrcia-Almeria, Pardo de Vera s'ha referit a la remodelació de la capçalera nord de Chamartín per uns 120 milions o a la redacció de tots els projectes d'Extremadura entre Talayuela i Plasència que falten per licitar, l'horitzó de les quals és final d'any i inicis de 2019 depenent del grau d'avanç, i que ascendeixen a uns 600 milions d'inversió.

També la presidenta d'Adif ha afegit que falten per licitar diversos trams que es van haver de resoldre del Nus de Bergara de la I Basca. «Ens queda el sector tres i diversos trams que s'han resolt i que s'estan acabant de redactar els projectes per tornar-los a licitar».

Pel que fa a la xarxa convencional, on es van a licitar més contractes encara que de menor import, ha destacat el pla director de la línia Sagunt-Terol-Saragossa, que es traurà per fases; les renovacions de Mèrida-Puertollano o la renovació de Sant Pau-Almoraima dins de la línia Algesires-Bobadilla.

També ha fet referència als Plans de Rodalies que van ser presentats per l'anterior equip de Foment i a les noves actuacions en les quals, encara que no s'han presentat oficialment, treballa Adif.

Preguntada per l'entrada en servei de nous trams d'alta velocitat, la presidenta d'Adif ha recordat que estan en proves Vandellòs-Tarragona, Antequera-Granada i Atocha-Torrejón de Velasco i que es finalitzarà aquest any la primera fase de Zamora-Pedralba per iniciar les proves.

«No es pot donar un horitzó, ja que és un procediment que cal proves, documentació i té una sèrie d'avaluacions independents», ha indicat.

En el tram d'alta velocitat entre Atocha i Torrejón de Velasco, Pardo de Vera ha reconegut que hi ha hagut una incidència en el enclavament de Chamartín i que s'ha trigat uns mesos a solucionar-la, el que ha endarrerit el termini per a la formació dels maquinistes.

En el tram entre Antequera i Granada, Adif confia en que al llarg de l'estiu el desenvolupament de les proves que s'estan portant a terme ofereixi més certesa per poder aventurar una possible data i ha afegit que les proves que s'estan realitzant «van bé».

tracking