Diari Més

Sanitat Pública

Ballesteros exigeix el compliment de la inversió a l'Hospital Joan XIII

Envia una carta a la responsable de Salut sol·licitant una reunió per «formalitzar el compromís per escrit de les inversions»

Imatge d'arxiu d'Antoni Comín i Ballesteros en una trobada a l'Ajuntament de Tarragona.

Ballesteros exigeix a la consellera participar del Pla Estratègic SanitariCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va sol·licitar dijous, mitjançant una missiva, una reunió «l’abans possible» amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per parlar de la situació del projecte del nou hospital Joan XXIII i «fer-li saber de primera mà quina és la postura de l’Ajuntament de Tarragona i dels tarragonins, així com concretar els compromisos assolits pel Govern de la Generalitat». El batlle remarca en el text que «el compromís va ser la construcció del nou edifici (tan necessari i reclamat) i la seva entrada en funcionament per a l’any 2021» i lamenta, tot seguit, que «no hi ha hagut cap concreció més al respecte i fins i tot el concurs d’idees previ està patint un retard extrem i preocupant».

El dirigent polític de la ciutat fa referència al compromís de Salut d’engegar l’any 2017 el Concurs d’Idees pel projecte del nou hospital. Segons va concretar la Generalitat, aquest 2018 es portaria a terme la redacció definitiva de la primera fase (en la que s’ha de construir el nou edifici de 40.000 metres quadrats) i l’any 2019 s’iniciaria l’execució de l’obra, per tenir-la enllestida el 2021, amb un cost de construcció estimat de 48,5 milions d’euros. «Han estat diversos els anuncis d’inversions però mai hem vist un projecte executiu ni la partida pressupostària per dur-lo a terme. Aquesta situació genera incerteses insostenibles que cal resoldre amb urgència», apunta taxatiu Ballesteros.

«Treballar plegats»

En la carta, l’alcalde també demana a la consellera «treballar plegats en un projecte de l’envergadura d’un Pla Estratègic Sanitari que ha de comptar amb el consens social, sanitari, administratiu, territorial i polític». El socialista creu que «en aquest moment, aquest acord lamentablement no existeix» i demana que «es treballi per assolir-lo». El batlle creu «urgent» formalitzar «el compromís per escrit de les inversions promeses per la Conselleria de Salut i el compliment dels terminis que el conseller Comín va assumir», apunta.

Comín va prometre a l’octubre de 2016, durant la presentació del Pla Estratègic Sanitari 2016-2020, «l’enfortiment del paper del Joan XXIII com a hospital de referència en l’alta complexitat i el terciarisme». A més, el conseller va indicar que en l’àrea oncològica, l’hospital concentraria «els tractaments quirúrgics de major complexitat o tumors poc freqüents».

Concurs en fase de resolució

El «Concurs de projectes per a la redacció del projecte i per a la direcció de les obres de transformació de Joan XXIII», amb un valor de 2.563.368 euros, va sortir a licitació pública amb mesos de retard i, en comptes del 2017, es va engegar en el present any. El Diari Oficial de la Generalitat publicava el passat set de març l’anunci. La documentació incloïa el Pla Funcional del nou hospital, amb els metres quadrats i les necessitats específiques de cada una de les unitats que han de conformar la nova edificació. El 20 d’abril va concloure el termini per enviar els projectes i en l’actualitat, com va avançar aquest diari, el CatSalut té sobre la taula els sis projectes que han superat el procés i, en les pròximes setmanes, es farà públic l’estudi d’arquitectura vencedor.

tracking