Diari Més

Societat

Retiren deu plaques de simbologia franquista a Tarragona

Entitats de la ciutat, conjuntament amb la CUP, denuncien que no s’hagin despenjat 184 plaques amb el jou i les fletxes

Diverses entitats han re

Retiren deu plaques de simbologia franquista a TarragonaCDR Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CDR de Tarragona, Fòrum per la Memòria, Plataforma Antifeixista i la CUP han impulsat aquest dijous a la tarda una acció de retirada de plaques amb simbologia franquista dels carrers de la ciutat. Concretament, s’han despenjat deu plaques del jou i les fletxes en façanes d’edificis, inicialment habitatges de protecció oficial. Pep Prats, de Fòrum per la Memòria, ha explicat que la iniciativa ha de servir per denunciar que «qui havia de fer la feina, no l’ha fet» i, d’altra banda, que «si l’administració no la fa, la farem nosaltres». En aquest sentit, ha recordat que fa 40 anys del final del franquisme, que s’ha aprovat una Llei de Memòria Històrica que hauria d’haver anul·lat tots els símbols franquistes del carrer i que es va aprovar una moció a l’Ajuntament, amb els vots de tots els grups municipals, perquè es retiressin les plaques. «Hem deixat temps de marge, però a l’abril havien d’estar tretes», han argumentat. En total, calculen que hi ha 184 plaques als carrers de Tarragona. Si després de l’estiu no les ha retirat el consistori, les entitats es comprometen a extraure-les ells.

Equipats amb una llarga escala i una caixa d’eines plena de tornavisos, desenes de persones s’han trobat a la Rambla Nova, a l’estàtua dels castellers, per iniciar un recorregut per Tarragona i despenjar les plaques ja localitzades. Inicialment, havien de retirar-ne nou, però a meitat camí se n’han trobat una altra que no els constava, i que una veïna els ha fet notar. Apunten que, al centre, la meitat ja no hi són, bé perquè l’edifici s’ha fet de nou o perquè els propietaris s’han encarregat de despenjar-la.

«Fa 40 anys de la fi del franquisme, 11 anys de la Llei de Memòria Històrica i ha resultat incompleta i incomplida», ha denunciat Prats, que ha explicat que «no es pot esperar més, per dignitat».

A mesura que anaven despenjant les plaques, se les identificava amb un número per recordar en quin edifici estaven penjades. Amb aquesta classificació seran guardades per presentar-les quan hi hagi configurat un centre memorial democràtic que permeti explicar on estaven exactament i quin significat tenien.

El recorregut s'ha acompanyat de presència policial, per evitar qualsevol aldarull.

Imatge de les

Retiren deu plaques de simbologia franquista a TarragonaCDR Tarragona

tracking