Diari Més

Judicial

L'Audiència Nacional assumeix la investigació pel frau a les clíniques iDental d'arreu de l'Estat

El magistrat De la Mata investigarà les denuncies contra les empreses i les persones responsables dels centres odontològiques, que han deixat milers d'afectats, també a Tarragona

Imatge de la concentració, que ha tingut lloc davant dels Serveis Territorials de Salut.

Afectats d'iDental protesten en sentir-se «estafats, robats i «maltractats» per la clínicaOskar Xavier

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge José de la Mata ha acordat assumir la investigació pel presumpte frau de les clíniques iDental per «el volum extraordinari de la causa», l’existència «de milers o desenes de milers de perjudicats» repartits per tot Espanya i l’existència d’una complexa estructura societària i de finançament.

Aquests són els principals motius pels quals el magistrat de l’Audiència Nacional ha considerat que aquest és el tribunal competent per investigar aquests fets que considera poden ser constitutius de delictes d’administració fraudulenta, estafa, apropiació indeguda, falsedat documental, lesions i contra la salut pública.

En la interlocutòria en la qual pren aquesta decisió, el jutge explica que la investigació va partir d’una denúncia d’afectats de iDental a Andalusia i, des d’aleshores, són ja almenys onze els jutjats de tot Espanya que s’han inhibit en favor de l’Audiència Nacional davant de l’abast de la presumpta estafa.

«La mida de l’estructura societària, el seu desplegament territorial, el seu model de negoci, el volum de l’operativa, l’estructura de finançament, el nombre de professionals involucrats i l’ingent número d’investigats fan presagiar una complexa investigació que requereix (...) una investigació única», sosté De la Mata.

Per això, el jutge el veu «absolutament incompatible amb un maneig fragmentari» de les denúncies.

Els fets es refereixen, relata la interlocutòria, a l’activitat desenvolupada per l’estructura iDental, dedicada a la prestació de serveis odontològics «mitjançant un gran nombre de clíniques dentals repartides per tot el territori nacional». A més oferia de forma paral·lela un sistema de finançament, a través d’entitats col·laboradores, «entre les quals hi havia EVO Finance, CETELEM, Santander Consumer, etc.».

D’aquesta forma, iDental percebia «l’abonament íntegre anticipat del preu dels seus serveis», i després, segons les denúncies, «els pacients eren atesos per personal no qualificat, es feia servir material de baixa qualitat, i els tractaments no es finalitzaven, deixant els processos odontològics incomplets», que van quedar interromputs «fins arribar finalment al tancament de les clíniques».

Segons la interlocutòria , hi ha constància del tancament de clíniques a Almeria, Badajoz, Granada, Las Palmas de Gran Canària, Albacete, Màlaga, Santander, Segòvia, Sevilla, Girona i Saragossa.

A més dels onze procediments d’altres tants jutjats que s’han inhibit en favor de l’Audiència, hi ha evidències de desenes de procediments més en diferents òrgans judicials de tot Espanya. Un dels casos és el de la clínica de Tarragona, que també ha deixat desenes d'afectats.

També existeix l’obertura d’investigacions de caràcter administratiu per part de comunitats autònomes i col·legis professionals, «que igualment és precís ordenar i enfocar».

Així mateix -afegeix el jutge-, «denúncies i diferents volums d’informació han estat remesos a diferents Fiscalies de diferents comunitats autònomes i províncies» i recorda que a més alguna seu de iDental, en concret a Las Palmas de Gran Canària, «sembla haver estat desnonada, havent estat confiscats els historials de més de 15.000 afectats a les Canàries» i que la policia custodia.

D’aquesta manera, De la Mata accepta investigar les denúncies contra iDental Asistencia Social Andalucía Dental Proyectos Odontológicos SL, Dental Global Mangement, Weston Hill Capital i Proyecto Odontológico Almería, com a persones jurídiques, i contra Isabel Fernández Navio, Carla Esperanza Reyes Álvarez i Blanca Acosta Peregrin.

tracking