Diari Més

Troben una galeria per captar aigua en època romana a López Peláez

Les restes estan ben conservades, són del segle IV dC i de les estructures destaquen unes escales per arribar a un aqüífer

En primer terme, estructures de la galeria  des d'on es recollia aigua.

Troben una galeria per captar aigua en època romana a López PeláezGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excavació arqueològica que s’ha dut a terme a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil (carrer López Peláez) ha posat al descobert dues importants troballes, inusuals a Tarragona. Es tracta d’una galeria amb escales i retallada a la roca que va ser utilitzada per captar aigua d’un aqüífer, del segle IV dC, i una galeria subterrània amb una arcada de gran vàlua, del segle II dC, que probablement també estaria associada a l’extracció d’aigua, tot i que els arqueòlegs no han pogut confirmar aquest extrem. Les dues troballes seran conservades i es podrà accedir a les mateixes –en principi l’accés seria només per a investigadors– des del pàrquing de l’edifici que es construirà i que albergarà 30 habitatges de preu social.

La restauradora Olívia Merelo ha informat que l’estructura de la galeria de captació d’aigua «s’ha reforçat i refet una part perquè estava una mica malmesa». La intervenció «s’ha fet amb materials compatibles que s’utilitzaven en època romana», ha dit.

En la primera fase d’excavacions, executada el 2016, es va descobrir un edifici rectangular del segle II dC i dos caps de cavall –fulcres– que ornamentaven el capçal d’un llit, entre altres troballes. En la segona, han aparegut les galeries. La directora de la intervenció arqueològica, Judit Ciurana, ha manifestat que dues naus que hi ha a la finca s’haurien destinat a emmagatzematge de productes. Es troben a pocs metres de distància d’una de les portes principals d’accés al recinte emmurallat. A partir del segle III dC, l’edifici es va degradar i espoliar, fins que es va tornar a construir en aquest espai al segle IV dC, període en què els aqüeductes que subministraven aigua a Tarraco ja havien deixat de funcionar.

Joan Menchon, cap tècnic de la regidoria de Patrimoni, ha informat que aquesta zona extramurs «va ser abandonada cap al segle II dC». «En el segle III, la ciutat pateix invasions bàrbares que produeixen destrucció i incendis i, després, en els segles IV i V la zona es transforma». «Les troballes són molt importants, ja que en el mateix espai s’han localitzat restes humanes, la qual cosa significa que morts i vius van compartir un mateix hàbitat», ha dit Menchon, qui ha destacat que les restes romanes no afecten l’edifici que es construirà, tot i que s’ha de replantejar la fonamentació.

Per la seva banda, l’arqueòloga municipal Pilar Bravo ha recordat que, en el decurs de l’excavació, s’han descobert diverses restes humanes, enterrades amb teules, àmfores o en una fossa. De les cinc persones localitzades, una era un adolescent, dos homes i una dona. A més, en una mena d’ossari s’han trobat dos cranis, un de nadó i l’altre d’adult.

La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, ha subratllat que «les dues galeries seran accessibles, però per al públic en general». Floria, ha afegit que «Tarragona és Patrimoni Mundial per la superposició de diverses ciutats, l’antiga, la medieval i l’actual, i aquest és un exemple evident». Per altra banda, la regidora ha informat que l’inici de la construcció del nou edifici està previst per a finals de l’estiu i el període de construcció serà, aproximadament, de divuit mesos.

Construcció amb un arc potent, probablement vinculada a l'aigua.

Troben una galeria per captar aigua en època romana a López PeláezGerard Martí

Escala que facilitava accedir a la galeria associada a un aqüífer.

Troben una galeria per captar aigua en època romana a López PeláezCedida

tracking