Diari Més

Patrimoni

Aixequen imatges làser en 3D de tres criptes romanes de la Tabacalera

Van ser construïdes cap al segle V dC, estan vinculades a la Necròpolis Paleocristiana i estan en bon estat de conservació.

Un sector de la cripta dels Arcs, on ahir es feia l'aixecament d'imatges làser en 3D, on s'aprecia la presència d'un sarcòfag.

Aixequen imatges làser en 3D de tres criptes romanes de la TabacaleraGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les criptes dels Arcs, de les Flors i del Mausoleu, localitzades al recinte de l’antiga Tabacalera i vinculades a la Necròpolis Paleocristiana, seran sotmeses a un procés de millora i de conservació. El primer pas ja s’està donant i consisteix en l’aixecament d’imatges làser en 3D i l’aplicació d’un sistema de fotogrametria. Josep Blasco, de l’empresa Global, va informar a aquesta redacció que la combinació de les dues tecnologies permetran obtenir un resultat «d’alta precisió». «El model obtingut facilitarà definir les diverses plantes amb gran resolució, així com dividir els espais, imprimir imatges, fer maquetes i veure les criptes de manera virtual», va afegir. L’aparell que estan utilitzant té capacitat per «captar un milió de punts cada segon», amb un efecte directe que facilita «tenir tot documentat de forma ràpida». Tres persones de Global van iniciar els treballs el passat dilluns i, després, «farem feina de despatx durant un més», va comentar Blasco, qui va remarcar que «es veurà la realitat que es pot contemplar actualment».

Es canviaran les cobertes

La següent fase, consistirà a substituir les cobertes actuals, d’uralita i força deteriorades, per unes de noves. L’arqueòleg municipal Joan Menchón va indicar que, «després de fer la reconstrucció virtual, que publicarem a la xarxa social, realitzarem els projectes arquitectònic i arqueològic», en un període de temps per determinar i que estarà en funció «de la disponibilitat econòmica».

El més urgent és el canvi de les cobertes, «que serà el primer que farem» i, de manera «paral·lela, treballarem l’estudi arqueològic per, més endavant, posar en valor les tres criptes». Menchón va subratllar que «no ens preocupen tant els terminis com el fet que es faci el projecte».

L’arqueòleg va destacar que poder disposar d’imatges en 3D permetrà comprovar si s’han produït canvis en les estructures i la conservació, «si, per exemple, d’aquí a deu anys fem una altra actuació tecnològica com la que ara s’està duent a terme». No és la primera vegada que es fa un aixecament làser en 3D de monuments romans de la ciutat. «En tenim del Pont del Diable, de sectors de la Muralla, i tenim en previsió fer-ne de l’Amfiteatre», va dir l’arqueòleg.

Les tres criptes estan datades en el segle V dC. La més espectacular és la dels Arcs, que conserva un sarcòfag i les restes de tres enterraments. Rep aquest nom per unes arcades que comuniquen dues estances de la construcció. Pel que fa a la de les Flors, està soterrada. Quan va ser localitzada als anys vint del segle passat, contenia aquesta vegetació pintada a les parets. A la del Mausoleu, hi ha la base d’una estructura funerària.

Aspecte que oferia ahir la cripta romana del Mausoleu.

Aixequen imatges làser en 3D de tres criptes romanes de la TabacaleraGerard Martí

tracking