Diari Més

Successos

Part dels marxants realitzen accions de protesta contra el trasllat a la plaça Corsini

Les furgonetes dels venedors han col·lapsat la Imperial Tarraco i posteriorment els manifestants han acudit a l'Ajuntament, on s'han reunit amb Elvira Ferrando

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos vehicles dels marxants que configuren el mercadet que s'ubica cada dimarts i dijous a la Rambla Nova han bloquejat, a primera hora del matí, la plaça Imperial Tarraco. Ho fan el dia en què els venedors ambulants han de traslladar les seves parades a la plaça Corsini, la ubicació original del mercadet, en senyal de rebuig a dur a terme ara aquest canvi d'ubicació, la qual volen que es produeixi a finals d'estiu.

Els marxants han irromput a primera hora del matí a la Rambla Nova disposats a continuar muntant les seves parades en aquesta ubicació. Els vehicles han començat a donar voltes a aquest espai creant caos de circulació, motiu pel qual han hagut d'intervenir diverses patrulles de la Guàrdia Urbana. Els agents han demanat als marxants que es traslladessin a la plaça Corsini però alguns d'ells, fent cas omís a aquesta informació, s'han concentrat a la plaça Imperial Tarraco tot ocupant el carril central i bloquejant així la circulació en aquest indret.

A causa d'aquesta acció dels marxants, que avui haurien de tornar a Corisni 11 anys després, hi ha hagut un caos circulatori al centre de la ciutat, ja que s'han tallat diversos accessos a la Rambla Nova. L'Ajuntament de Tarragona anunciava aquestes restriccions a través del seu compte de Twitter i recomanava als ciutadans buscar rutes alternatives per entrar a la ciutat.

Per altra banda, alguns dels altres venedors ambulants sí que s'han traslladat amb el seu vehicle a la plaça Corsini, on hi ha algunes parades muntades i furgonetes estacionades. Els marxants que encara es manifestaven, després d'ocupar la plaça Imperial Tarraco, també s'han traslladat a Corsini per tal de fer una assamblea i decidir sobre la situació.

Crítiques a les parades obertes, concentració a l'Ajuntament i reunió amb Elvira Ferrando

Els marxants que estaven bloquejant la plaça Imperial Tarraco s'han traslladat a la plaça Corsini, on han fet una mena d'assamblea per decidir com procedir per tal de continuar les seves accions de protesta contra el trasllat. Un cop allà, s'han trobat amb què alguns dels seus companys sí que havien obert les seves parades al nou indret -que alhora és l'ubicació originària d'aquest mercadet-. Els marxants més resistents a aquest canvi d'ubicació s'han plantat davant aquestes parades a aplaudir, de forma irònica, als venedors ambulants que venien i a la gent que els comprava i a cridar frases com «quina vergonya». Segons ha pogut saber el Diari Més, algunes d'aquestes parades han acabat tancant.

A continuació, els paradistes que es mostren en peu de guerra amb l'Ajuntament han decidit traslladar-se en grup davant de l'edifici del consistori, a la plaça de la Font. Un cop allà, els venedors ambulants s'han manifestat davant l'Ajuntament tot reclamant «que surti l'alcalde».

Finalment, els venedors han irromput dins l'Ajuntament per tal de reclamar parlar amb Josep Fèlix Ballesteros. El personal de l'Ajuntament ha gestionat la seva petició i finalment els paradistes s'han pogut reunir amb Elvira Ferrando, presidenta d'ESPIMSA. La reunió ha finalitzat al cap de dues hores sense haver arribat a cap acord.

Els marxants, decebuts

Els venedors han sortit de la reunió decebuts. «No hem aconseguit res: diuen que estudiaran més endavant de mirar un espai per posar els vehicles que no caben al mercat o abaixar els preus del pàrquing de Corsini», ha lamentat Josep Gómez, president de l'Associació de Marxants de la província de Tarragona. La seva posició partia d'allargar més dies el mercat a la Rambla Nova, en plena temporada d'estiu, i ajornar el trasllat inicialment fins a l'octubre. Amb tot, davant la negativa del consistori, els marxants han acabat proposant retardar el trasllat només fins després de Sant Magí, però aquesta opció també ha resultat descartada.

Entre els problemes que veuen del trasllat hi ha l'afluència de passejants, superior a la Rambla Nova a l'estiu, o la zona de pàrquing, ja que a Corsini l'espai per a les furgonetes és més limitat. «Necessitaríem un carrer, com ara el carrer Canyelles, per posar els vehicles», enraonaven els representants de les associacions, que consideren que hi ha furgonetes que no caben al pàrquing proposat.

En roda de premsa, la regidora de Comerç ha defensat que la reubicació dels venedors ambulants estava «consensuada» un cop s'enllestissin les obres de la plaça Corsini. «Entenc totes les postures i la protesta d'aquest dimarts, però correspon tornar al lloc dijous, on estan esperant-los els comerciants i tota Tarragona», ha assegurat Ferrando, que ha recordat que els comerciants «van demanar tornar al seu lloc quan van marxar», fa 11 anys.

«No vam pensar que això seria un motiu de desobediència generalitzada», ha explicat Ferrando, que s'ha mostrat oberta al diàleg i a buscar solucions «si tenen problemes de pàrquing», com ara una oferta de preus, que s'hauria d'estudiar a partir de l'agost. D'altra banda, ha dit que cal moure's amb «dades» i no amb «sensacions» sobre com aniran les vendes, i ha defensat que a la plaça Corsini hi ha un alt flux de passejants. «Des d'Espimsa mirarem de compensar-ho de la manera que convingui, però hem de complir el mandat del consell d'administració», ha dit Ferrando, que ha explicat que no es prendrà cap mesura sancionadora contra aquells marxants que no han muntat parada aquest dimarts.

Davant d'aquesta situació, les associacions de marxants, a falta de reunir-se en assemblea amb els seus membres, consideren que hauran de tornar-se a mobilitzar el pròxim dia de mercat, dijous, quan tampoc tenen pensaments d'instal·lar-se a la zona del Mercat Central. «No podem acceptar les condicions que ens donen, perquè són dolentes», han defensat a la sortida de la reunió, on consideren que només se'ls ha donat «almoina». «Aguantarem el que convingui», han assegurat. Per la seva banda, Ferrando ha afirmat que els marxants són «gent llesta i intel·ligent, que saben perfectament que han de complir la normativa i que cada dia que no obren, deixen de guanyar».

Ferrando també ha detallat que, més endavant, s'estudiarà com millorar l'estètica del mercat ambulant, amb tendals de colors uniformes entre les parades, a més d'acordar la reubicació a la plaça a través dels plànols fets. D'altra banda, ha defensat que la Rambla Nova ha de quedar ja alliberada i que ja s'està estudiant com ha de ser el terra, ara asfaltat, d'aquest espai, a més dels treballs pendents de jardineria.

Els marxants es manifesten davant l'Ajuntament tot demanant que surti l'alcalde.

Part dels marxants realitzen accions de protesta contra el trasllat a la plaça CorsiniGerard Martí

Els marxants es manifesten davant l'Ajuntament tot demanant que surti l'alcalde.

Part dels marxants realitzen accions de protesta contra el trasllat a la plaça CorsiniGerard Martí

Una representació dels marxants s'han reunit amb Elvira Ferrando.

Part dels marxants realitzen accions de protesta contra el trasllat a la plaça CorsiniDiari Més

Els marxants, dirigint-se al grup a l'Ajuntament.

Part dels marxants realitzen accions de protesta contra el trasllat a la plaça CorsiniGerard Martí

Molt pocs marxants han decidit instal·lar les parades i començar a vendre a la plaça Corsini.

Part dels marxants realitzen accions de protesta contra el trasllat a la plaça CorsiniFacebook| Carles Segarra

Les furgonetes han ocupat el carril central de la plaça Imperial Tarraco.

Vehicles de marxants bloquegen la plaça Imperial Tarraco en senyal de protestaDiari Més

La Guàrdia Urbana ha tallat alguns accessos a la Rambla Nova.

Vehicles de marxants bloquegen la plaça Imperial Tarraco en senyal de protestaDiari Més

Les furgonetes han ocupat el carril central de la plaça Imperial Tarraco.

Vehicles de marxants bloquegen la plaça Imperial Tarraco en senyal de protestaDiari Més

tracking