Diari Més

Per molts anys, Lleonet de Tarragona!

El Lleó petit celebra quinze anys de vida amb una samarreta commemorativa

El Lleonet en una imatge de les festes de Santa Tecla de l'any passat.

Per molts anys, Lleonet de Tarragona!Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2003, en el marc de les Festes de Santa Tecla, es presentava en societat el Lleonet de Tarragona. El seu padrí va ser l’Aligueta de Vilafranca del Penedès perquè, tal com s’explicava en el programa de les festes, el de Tarragona era el primer Lleó petit del país. Per al Lleonet, aquella seria la primera Cercavila de la Santa Tecla petita. Des de llavors ja han passat quinze anys, i la bèstia segueix mostrant la seva grandesa –en la seva dimensió infantil– a les festes de la ciutat.

Per celebrar-ho, l’Associació de Portants del Lleó de Tarragona ha editat una samarreta commemorativa, que aquests mesos d’estiu es pot comprar a la botiga Emmarcalia/Ribest Art del carrer Ramon i Cajal de Tarragona, i que per Festa Major estarà disponible a l’Estand de les Festes. Té un preu de deu euros i està disponible en totes les talles infantils, fins a la 14. El motiu són els ulls del Lleó, un dels trets més singulars de la bèstia Tarragonina.

La celebració oficial, però, serà al mes de setembre, per Santa Tecla, quan es convidarà algun altre lleonet perquè acompanyi el de Tarragona durant la cercavila petita. «Encara no podem anunciar quin lleonet vindrà», assenyala el cap de colla del Lleó de Tarragona, Francesc Martorell, alhora que no pot evitar donar algunes pistes: de Lleonets només n’hi ha al Vendrell i a Reus, i a la capital del Baix Camp el Lleó petit no es presentarà fins a les festes de la Misericòrdia, també al mes de setembre.

La colla del Lleonet de Tarragona està dirigida per Verónica Cortijo, que fa les funcions de Cap de colla. En formen part una dotzena de nens i nenes d’entre 4 i 12 anys, tot i que, expliquen des de l’entitat, no hi ha una edat fixa per entrar o sortir-ne, sinó que ho marca la mateixa constitució del nen: quan és massa gran per fer de portador, ha arribat l’hora d’abandonar la colla. «Funciona una mica a mode de pedrera», assenyala Francesc Martorell, per bé que hi ha un petit impàs, entre el moment en què els nens abandonen la colla del Lleonet fins que poden entrar a la del Lleó, perquè l’edat mínima per formar part dels portants adults és de 18 anys.

En qualsevol cas, el Lleonet és una reproducció exacta del seu germà gran. En difereix només en les dimensions i en detalls petits, com el fet de lluir una corona de llautó en lloc de la corona de bronze del gran, o en la pintura que el decora, que té algun matís lleugerament diferent.

En paral·lel a l’aniversari del Lleonet, els de Tarragona també estan planejant la festa dels 25 anys del Lleó. Una efemèride que tindrà la seva celebració per Santa Tecla, però que a hores d’ara, expliquen, encara no pot ser desvetllada. El Lleó de Tarragona és també un dels més veterans del país, superat en edat, i només per uns mesos, pel Lleó de Barcelona: si el nostre fa anys al setembre, el de la Ciutat Comtal els celebra al mes de març. L’Associació de Portants del Lleó de Tarragona està associada al Barri del Carme.

Els portadors del Lleonet de Tarragona.

Per molts anys, Lleonet de Tarragona!Cedida

tracking