Diari Més

Economia

Els botiguers del voltant del Mercat esperen refer-se d'anys de patiment

El mercadet torna a la plaça Corsini i carrers adjacents, després de més d’una dècada a la Rambla Nova

Operaris d'Espimsa, delimitant els espais on s'han d'ubicar els punts de venda dels marxants.

Els botiguers del voltant del Mercat esperen refer-se d'anys de patimentGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Onze anys i tres mesos han passat des que el mercadet de la plaça Corsini i carrers del voltant es va traslladar a la Rambla Nova, com a conseqüència de les interminables obres de reforma del Mercat Central i la posterior urbanització de la seva zona d’incidència. En aquest temps –més d’una dècada–, moltes botigues van haver de tancar a causa de la reducció de clients com a resposta directa a la intervenció arqueològica i les obres que es van dur a terme, mentre que altres van resistir com van poder. Els que no van abaixar la persiana de manera definitiva esperen refer-se amb el retorn del mercadet a la seva ubicació tradicional, fet que succeeix a partir d’avui, dimarts.

L’empresa de mercats Espimsa va destinar la jornada d’dilluns a prendre mides i senyalitzar l’espai on s’ubicaran les 71 parades (67 els dijous) que, avui, s’instal·laran a la plaça Corsini i als carrers Colom, Lleida, Reding i Governador González. La incògnita que es desvetllarà aquest matí és si la planificació que ha fet Espimsa és l’encertada, tant per la ubicació dels punts de venda com per la circulació de furgonetes que es generarà a primera hora, ja que tots els vehicles accediran pel carrer Colom.

L’empresa municipal va informar dilluns que, d’aquí a sis mesos, cap al mes de gener del 2019, farà un estudi per analitzar l’impacte que haurà tingut el retorn del mercadet a Corsini. Els canvis urbanístics que afecten la zona poden jugar un paper determinant en el bon funcionament del mercadet i la seva regulació.

Jordi Gombau, president de l’Associació de Comerciants del Carrer Canyelles, va manifestar a aquesta redacció que, «a nosaltres, no ens afecta que el mercadet estigui a un costat o a l’altre del nostre carrer, però ja que han fet una plaça llisa, sense res, millor que el mercadet vingui a Corsini i, d’aquesta manera, tornar a la normalitat». El canvi d’ubicació «generarà més ambient a Canyelles, ja que hi passarà més gent», va dir Gombau, qui va remarcar que «el mercadet és un punt d’atracció per a persones que viuen en pobles del voltant i que l’aprofiten per venir a Tarragona». «El que volem els comerciants de la zona –va subratllar Gombau– és que aquest carrer sigui un lloc de pas de gent», fet que contribueix de manera exponencial al nombre de possibles vendes.

Per la seva banda, el president de la Unió d’Empresaris dels Voltants del Mercat, Josep Maria Juan, va dir que, «després de més d’onze anys, volem que el mercadet vingui ja», i va recordar que el trasllat es produeix «amb més d’un any de retard». Juan va comentar que el moviment de persones que generarà el mercadet «ens beneficiarà a tots». El president de l’entitat va lamentar que, en el llarg període d’obres, no es va tenir en compte el seu sector, el de les botigues que estan als baixos d’edificis, mentre que altres establiments van rebre suport de l’Ajuntament. «Als paradistes del Mercat se’ls va fer un envelat que va costar més de tres milions d’euros, que vam pagar tots, i el trasllat del mercadet a la Rambla Nova va suposar un canvi de paviment i, ara, fer-ne un de nou, que també pagarem tots, i em pregunto que ens han donat a nosaltres». Tot i aquesta crítica pel tractament diferencial rebut pels diferents sectors de botiguers que interactuen a Corsini i carrers de l’entorn, Juan va celebrar que, avui, es tanqui una llarga etapa i en comenci una de nova.

Sense terrasses de bar

El retorn del mercadet tindrà efectes col·laterals. Les terrasses de bars, cada cop més nombroses, no es podran instal·lar al carrer els dies de mercadet des de dos quarts de set del matí i dos quarts de tres de la tarda, i sempre que les parades estiguin obertes al públic. Els bars de petit aforament hauran de buscar una solució per emmagatzemar cadires i taules i disposar de l’espai suficient per atendre els clients a l’interior de l’establiment. Els propietaris dels bars ja van ser advertits en el seu dia que l’arribada del mercadet a Corsini implicaria la impossibilitat d’instal·lar les terrasses.

La setmana passada, la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, va manifestar que el trasllat del mercadet de la Rambla Nova a Corsini compta amb el suport majoritari dels professionals implicats. Ferrando va referir-se a «un amplíssim consens» per dir a terme el canvi d’ubicació aquest mes de juliol, tot i que alguns paradistes es van posicionar a favor que el trasllat es fes un cop superats els mesos d’estiu.

Ferrando considera que «el trasllat del mercadet al lloc original serà positiu pels marxants, que ja tindran els seus espais definitius i, a més, ara es disposa d’un pla d’autoprotecció», un fet a destacar tenint en compte l’elevat nombre de persones que es concentren al voltant dels punts de venda, segons va comentar la presidenta d’Espimsa.

tracking