Diari Més

Transport

Adif instal·larà a l'estació 20 bancs de 800 quilos per evitar actes vandàlics

En un informe del gestor ferroviari es destaca que «la lleugeresa» dels actuals propicia que hi hagi «vàndals que es dediquen a tirar-los a la via»

El mobiliari no està ancorat a terra i es pot aixecar amb facilitat, a més, pateix la corrosió del mar.

Adif instal·larà a l'estació 20 bancs de 800 quilos per evitar actes vandàlicsJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif, el gestor de les infraestructures ferroviàries, invertirà un total de 59.834 euros (IVA inclòs) en l’adquisició de 20 bancs de formigó per a l’estació de Tarragona. La infraestructura, que ha viscut una potent transformació en els darrers temps, havia renovat la totalitat dels elements de les andanes (il·luminació, cartelleria, panells indicadors), però ha continuat mantenint els bancs antics, que pateixen un més que notori problema de corrosió a causa de la proximitat del mar.

A més, els bancs actuals (el model metàl·lic de quatre espais, habitual d’Adif i situat també a l’estació d’Alta Velocitat del Camp de Tarragona) presenten un inconvenient molt major: no estan ancorats a terra i tenen un pes molt lleuger, pel que qualsevol persona amb una mica de força els pot aixecar fàcilment. D’aquesta forma, resulten un element molt atractiu de cara al vandalisme, un fenomen que s’incrementa en estacions de la xarxa que no compten amb la presència física d’agents de seguretat, segons confirmen a aquest diari alguns treballadors.

Bancs que acaben a la via

En la documentació redactada pels tècnics d’Adif en relació al canvi de bancs de l’estació de Tarragona es remarca expressament «l’existència de vàndals que es dediquen a llençar els bancs a la via, un fet atribuïble a la lleugeresa dels actuals».

De fet, a l’estació tarragonina encara recorden una batussa entre dues bandes rivals de llatinoamericans que va acabar amb molts cops i algun dels bancs volant més enllà de l’andana on estava situat.

El nou tipus de banc escollit, de tres metres de llarg per 86 centímetres d’ample, acabarà amb les problemàtiques dels actuals: pesarà 812 quilos i serà de formigó armat. «Té un pes elevat que els converteix en inamovibles i és un material resistent a l’acidesa de l’aire marítim», s’apunta a la documentació de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries. Si no hi ha cap contratemps en el procés d’adjudicació del contracte, la vintenta de bancs nous es col·locaran al llarg del darrer trimestre de l’any, ja que el termini de presentació d’ofertes finalitza el 29 d’agost i el temps màxim d’execució és de quatre mesos.

Cada banc costa 2.443 euros

Cada una de les 20 estructures que l’empresa pública adquirirà, té un cost pressupostat de 2.443 euros (sense IVA). Segons el plantejament de la companyia depenent del Ministerio de Fomento, la nova andana ampliada, des d’on surten els trens en direcció a Barcelona, comparà amb un total de set d’aquests elements de formigó. El baixador principal del recinte, on paren els trens en direcció al sud, aglutinarà fins a 12 d’aquestes estructures. Finalment, la via 1 de l’estació, situada a tocar del carrer Comerç, on estacionen els combois que realitzen les Rodalies del Camp de Tarragona, tindrà la una única estructura.

El nou model s'instal·larà al llarg del darrer trimestre de l'any.

Adif instal·larà a l'estació 20 bancs de 800 quilos per evitar actes vandàlicsArchiexpo

tracking