Diari Més

Tomeu Fullana: Responsable de l'Óptica Fullana

«El més important de les ulleres de sol és la qualitat visual de les lents»

Óptica Fullana desgrana quins aspectes cal tenir en consideració a l’hora d’escollir unes bones ulleres de sol

Tomeu Fullana a la botiga que tenen a la Rambla Nova 88, de Tarragona.

«El més important de les ulleres de sol és la qualitat visual de les lents»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Si vull comprar unes ulleres de sol, què és el que he de tenir en compte?

—Hi ha dos aspectes a considerar: la qualitat de les lents, i la qualitat dels materials. Les lents poden variar pel que fa al material amb què estan fetes, al gruix, a l’espessor, a l’índex de protecció o al tractament què se’ls ha fet. Quan parlo de tractaments vull dir polaritzats, antireflexants per la cara interna, enduriments i emmirallats. En el cas dels materials, poden ser minerals, que tenen una qualitat òptica més bona, però pesen una mica més i són una mica més fràgils, o orgànics, com els policarbonats, que tenen una qualitat visual una mica pitjor, però són més resistents, i per tant, aptes per als esports d’impacte.

—Quins són els estàndards mínims de qualitat que hem d’exigir a unes ulleres de sol?

—Ho estableix la UE. Els estàndàrds mínims se solen fixar per categories d’ultraviolat i foscor, i totes les ulleres que es venen els han de complir. Després, hi ha la qualitat visual, que és una cosa molt important per a nosaltres, i la raó per la qual recomanem que la compra es faci en una òptica.

—El preu és indicatiu de la qualitat de les ulleres?

—Un preu mínim és indicatiu. És a dir, ningú regala res, unes ulleres que valguin 10, 20 o 30€ és difícil que tinguin una qualitat alta. Els estàndards mínims sí que els tindran, perquè són obligatoris. Hi ha un preu mínim que va associat a una qualitat decent, i a partir d’aquí apareixen qualitats més altes o premium, però que no sempre van vinculades a la lent, n’hi ha que prioritzen l’estètica.

— Les marques solen anar associades a la qualitat?

—Les ulleres de sol vinculades a marques solen portar una qualitat de lent bona. Després, com he dit, n’hi ha que prioritzen l’estètica. Però unes ulleres de sol on es prioritza l’estètica, que siguin de bona marca, tenen una qualitat de lent molt més alta que unes que es venguin fora del canal òptic. Nosaltres tenim un estoc de més de mil ulleres de sol, de diferents marques, i de tot el rang de preus, a partir de 30 euros.

—Quin plus ens aporten, les ulleres polaritzades?

—El polaritzat és un tractament que s’aplica a la lent estàndard, i que serveix per evitar el reflex de la llum en superfícies, com el mar o la neu. Però dins del polaritzat hi ha moltes qualitats, i poden ser abismals. De vegades, lents d’alta qualitat que no estan polaritzades són molt millors que una lent polaritzada bàsica.

—Han evolucionat molt, tècnicament, les ulleres, en els últims anys?

—L’estètica de les ulleres de sol ha evolucionat una barbaritat. A nivell de lents, s’ha aconseguit una precisió de qualitat altíssima i també s’han popularitzat.

—Què es portarà aquesta temporada?

—Vivim una època en què conviuen diversos estils, però ara tornen les ulleres molt petites, i sembla una tendència que es quedarà, perquè les grans marques estan començant a treure un tipus d’ullera molt ‘Anys 80’, i en el cas de les dones, molt femenines.

—Hi ha clàssics que sempre tenen sortida?

—Sí, en estils i també en marques. També perduren alguns falsos mites, com ara aquell que diu que la lent Ray-Ban és la millor del mercat. És una bona lent, però cada model porta lents diferents, i hi ha moltes qualitats dins de la marca. Dit això, hi ha moltes marques que en els últims 10-15 anys estan fent lents fantàstiques, tot i que poc conegudes pel públic.

—Haurem de passar per una òptica, doncs.

—Com a mínim, que la gent es deixi assessorar per l’òptica. Si després no hi compra, no passa res, però almenys que coneguin la diferència de qualitat visual dels productes.

tracking