Diari Més

Cultura

Tarragona potencia l'amfiteatre amb un espectacle de gran format i visites nocturnes a l'estiu

Reformula l'antic 'Història Viva' amb una producció amb un equip de 100 persones que incorpora la tecnologia i afegeix un relat

Els participants a la roda de premsa de l'Amfiteatrvm: el gerent del Patronat Municipal de Turisme, Angel Arenas;  la presidenta de Tarraco Lvdvs,  Sandra López,  i Marc Solé del mateix grup; el director artístic de l'espectacle, Pep Vergé; la consellera de Turisme de l'Ajuntament, Inma Rodríguez; la presidenta del grup Thaleia, Mercedes Tubilla,  i el creador dels continguts audiovisuals, José Antonio Muñiz.

Tarragona potencia l'amfiteatre amb un espectacle de gran format i visites nocturnes a l'estiuMauri Fernández

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona vol que l'amfiteatre romà llueixi més. Per fer-ho, han programat una nova oferta per als vespres d'estiu amb un espectacle de gran format, Amfiteatrvm, una proposta que reformula el que fins ara es presentava sota el títol Tarragona Història Viva. El nou espectacle, presentat aquest dimarts, promet fer viatjar en el temps l'espectador, ja que l'amfiteatre retrocedeix 2.000 anys amb l'ajuda de la tecnologia, i presenta el relat personal d'un gladiador en una producció que compta amb una cinquantena de persones a l'escenari. Amfiteatrvm es podrà veure els divendres i dissabtes, un dia més que la proposta anterior. A banda, de diumenge a dijous, es faran visites nocturnes a l'amfiteatre, en què es projectarà una versió de 30 minuts del capítol dedicat a Tàrraco de la guardonada sèrie Ingeniería romana, en versions en anglès i castellà. Les noves propostes s'estrenaran el 27 de juliol i s'allargaran fins al 25 d'agost. La regidora de Turisme, Inma Rodríguez, ha assegurat que la creació d'aquest producte turístic ajuda posicionar Tarragona com a ciutat patrimoni mundial capdavantera en la reinterpretació de la història a través de la recreació en viu, i mantenint el rigor històric.

Amb Amfiteatrvm, a diferència de Tarragona Història Viva, s'utilitzarà les dues parts de l'arena i la implicació de la tecnologia és més gran. La producció compta amb un equip d'un centenar de persones, una cinquantena de les quals estaran presents a l'escenari. D'altra banda, les noves tecnologies estan integrades amb imatges en una gran pantalla, més gran que la utilitzada en edicions anteriors, amb unes mides de 8 metres per 4,5 metres i 10.000 lúmens. A més, a l'arena també es projectaran imatges, a 20.000 lúmens, que cavalcaran d'un lloc a l'altre.

Pep Vergé, director artístic de l'espectacle, ha concretat que la posada d'escena d''Amfiteatrvm' és «de pel·lícula» i té la intenció que tot el públic se senti «com a dins d'una pel·lícula». Per aconseguir-ho, s'ha treballat amb el so, que anirà per tres línies diferents: d'una banda el so, de l'altra, la veu, i d'una altra, la música. A més, l'espectacle es basa en una banda sonora, que acompanya la trama i explica què va passant.

Pel que fa a la narrativa, Amfiteatrvm explica la història personal de Lupus, un gladiador que vol venjar a un amic. Amb aquest relat, s'acaba explicant també la història de Tàrraco i de l'Imperi Romà. Així, s'aconsegueix barrejar l'entreteniment amb el rigor històric, segons Vergé. La presidenta del grup Thaleia, Mercedes Tubilla, ha explicat que s'ha treballat per donar vida als personatges de fa 2.000 anys perquè sense ells no es podria entendre la història que s'intenta explicar. «Cal donar al públic del segle XXI la força i animació de l'espectacle de gladiadors», ha assegurat.

Pel que fa als objectius, la nova proposta comparteix les mateixes perspectives que l'anterior: aconseguir la immersió en la història de la ciutat de forma accessible i atractiva per a totes les edats. D'aquesta manera, s'intenta que el públic majoritari de l'espectacle continuï sent familiar. L'any passat, de fet, va representar el 85% del total. D'altra banda, també hi ha l'expectativa que es mantinguin les bones xifres de la temporada passada, en què es va penjar el cartell d'entrades exhaurides en diverses sessions.

El canvi de nom de l'espectacle, i la seva potenciació, es deu a una estratègia de màrqueting, segons ha explicat la regidora de Turisme, que creu que era necessari oferir una oferta de qualitat durant l'estiu que posi en valor l'amfiteatre com a símbol i emblema, com ja es porta fent des de fa un temps. El nom Amfiteatrvm encaixa millor en la idea que es vol projectar, i evita les confusions entre Tarragona història Viva i el certamen de recreació històrica Tàrraco Viva.

Pel que fa a les visites nocturnes, Turisme ha programat la proposta que permetrà veure l'amfiteatre de nit per primer cop. A més, s'inclou la projecció d'una versió de 30 minuts del capítol dedicat a Tàrraco de la guardonada sèrie Ingeniería romana (Digivision-RTVE). Aquesta versió ha estat editada expressament per a l'activitat. Les visites amb projecció tindran lloc de diumenge a dijous, del 27 de juliol al 25 d'agost a les 22 hores (anglès) i a les 22.40 hores (castellà) i tindran el mateix cost que l'entrada regular a l'amfiteatre.

tracking