Diari Més

Societat

Les persones que mengen més iogurt segueixen una dieta i estil de vida més saludables

Un estudi avalua més de 6.500 homes i dones amb obesitat i un elevat risc de patir malalties cardiovasculars, i constata els beneficis de consumir làctics fermentats

D'esquerra a dreta, Jordi Salas, Nancy Babio i Guillermo Mena, autors de l'estudi.

Les persones que mengen més iogurt segueixen una dieta i estil de vida més saludablesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada cop són més les evidències científiques que demostren que consumir productes làctics quan es segueix una dieta equilibrada i saludable està associat a beneficis cardio-saludables. Pocs estudis, però, han avaluat l’associació entre el consum de làctics i el risc de tenir síndrome metabòlica, una agrupació de factors de risc cardiovasculars (obesitat abdominal, pressió arterial elevada, augment de sucre a la sang, colesterol HDL baix i nivells elevats de triglicèrids en sang) que s’associa a més risc de patir malalties del cor i diabetis. Ara, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb 23 grups d’investigació d’arreu del país pertanyents a l’estudi PREDIMED-Plus (Prevenció amb Dieta Mediterrània) han dut a terme aquest estudi avaluant més de 6.500 homes i dones d’una mitjana d’edat de 65 anys amb obesitat i un elevat risc de patir malalties cardiovasculars.

Els autors van observar que aquelles persones que tenien un consum més freqüent de làctics fermentats, especialment de iogurt, tenien una major adherència a la dieta mediterrània. A més a més, consumien més fruita, verdura i hortalisses, productes integrals, peix, fruits secs i menys alcohol, productes refinats com el pa o l’arròs blanc, galetes, etc. Aquests participants també fumaven menys, suggerint que el consum d’aquests aliments és un possible marcador de la qualitat de la dieta i d’un estil de vida saludable. A més a més, aquelles persones que consumien una porció de 50g al dia (aproximadament 5 daus) de formatge de diversos tipus (fresc, curat, semi-curat, manxec, ricotta, emmental...), tenien menys risc de tenir hipertrigliceridèmia i colesterol-HDL baix (el tipus de colesterol bo per la salut).

El iogurt i el formatge són aliments nutricionalment densos, amb una matriu de nutrients que els fa únics. És caracteritzen per tenir un elevat contingut en proteïna d‘alta qualitat, calci de fàcil absorció, entre altres minerals, vitamines i bacteris potencialment beneficiosos per a la salut. Segons els investigadors, «els resultats obtinguts en aquest estudi es poden explicar a través de diferents mecanismes condicionats pels components intrínsecs d’aquests aliments».

Aquest estudi s’ha publicat a la revista científica Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases al Juliol de 2018. El treball, ha estat realitzat per l’investigador pre-doctoral Guillermo Mena-Sánchez i dirigit per la Doctora Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centre d’Investigació Biomèdica en Red de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, Director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, i tots membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

tracking