Diari Més

Sanitat Pública

El nou Joan XXIII perdrà un 10% de llits d'aguts però tindrà 6 quiròfans més

S’incrementarà l’espai i els recursos per les unitats que no requereixen ingrés, com l’Hospital de Dia, Gabinets d’Intervencionisme i Cirurgia sense ingrés

El nou hospital es construirà on, a l'actualitat se situa l'heliport, al darrere d'Urgències i vora de l'edifici de Consultes Externes.

El nou Joan XXIII perdrà un 10% de llits d'aguts però tindrà 6 quiròfans mésJ.A. Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou hospital Joan XXIII va prenent forma sobre el paper. La divisió de Recursos Físics del CatSalut va enllestir al febrer les bases del que ha de ser el futur centre de referència a la província i sobre les quals diversos estudis d’arquitectura han estat treballant en els darrers mesos. De moment, s’estan complint els terminis de redacció del projecte i l’inici de les obres de la primera fase (edificació de 40.000 metres quadrats que reemplaçarà a dos dels tres edificis principals) es manté per l’any 2019, amb data de finalització prevista pel 2021 i un cost estimat de 48,5 milions d’euros.

Segons ha pogut confirmar Diari Més, el Joan XXIII passarà de comptar amb els 331 llits d’aguts actuals (els de planta), a 297. Són 34 llits d’hospitalització menys, el que representa una pèrdua del 10,3% dels espais d’ingrés. El CatSalut assegura que aquesta reducció es compensarà potenciant amb, més recursos i espai, les unitats d’Hospitalització a Domicili, l’Hospital de Dia (on únicament s’està al centre unes hores per rebre el tractament concret), els Gabinets d’Intervencionisme, les unitats d’ingrés de Subaguts i Convalescents (situades al Sociosanitari Francolí) i l’activitat de Cirurgia sense ingrés (CMA). «Si fem uns serveis de salut moderns, el més important és el que passa al volant del domicili del pacient. L’Atenció Primària és fonamental, ara estem potenciant-la i fent-la més resolutiva perquè una persona només hagi d’anar a l’hospital quan no se’l pugui atendre tan bé com a casa», explica el màxim responsable de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Roger Pla. Per al gerent territorial, el nou hospital ha de basar el seu funcionament en tres pilars: «Els quiròfans, les urgències i emergències i els gabinets diagnòstics», enumera. «Són tres elements que no podem oferir al domicili del pacient i, per tant, és important que tinguin els recursos necessaris», assegura Pla.

Així, el nou Joan XXIII incrementarà sensiblement l’activitat quirúrgica, amb 6 nous quiròfans. Dels 12 quiròfans actuals, es passarà a 18 (12 de convencionals, 2 d’urgències i 4 de cirurgia sense ingrés, CMA). L’actual Bloc Quirúrgic de la segona planta de l’hospital, que ara encabeix sis dels dotze espais d’intervenció, es traslladarà al nou edifici, ja que, segons els tècnics del CatSalut, «en la seva ubicació actual, tindria dificultats per atendre el nou dimensionat de quiròfans i suports previstos».

A la nova edificació es crearà una àmplia àrea quirúrgica de 1.535 metres quadrats que aglutinarà 13 dels 18 nous quiròfans. Només quedaran fora els quatre espais de Cirurgia sense ingrés, que es mantindran a la planta baixa de l’edifici actual, ja que han estat reformats i ampliats recentment. El quiròfan restant, destinat a les urgències obstètriques, també es quedarà a l’edifici «C» del complex (l’únic que no s’enderrocarà) a fi de crear una extensa àrea de Maternoinfantil.

Un edifici de sis plantes

Els tècnics del CatSalut treballen amb la idea que, el nou edifici, que es construirà darrere de l’actual emplaçament, tingui sis pisos, una alçada idèntica a l’única construcció que restarà en peu, l’edifici C. Així, el complex de Joan XXIII passarà d’una alçada màxima de vuit plantes (de l’actual edificació B2), a sis. L’àrea nova i l’actual estaran connectades mitjançant passarel·les «en el màxim nombre de plantes possible», ha requerit el CatSalut als diversos estudis d’arquitectura que s’han presentat per redactar el projecte. Cal puntualitzar que algunes de les directrius del Servei Català de la Salut, respecte a la concepció de l’edifici, podrien variar, ja que els creadors tenen llibertat per proposar variacions, tot i que tenen l’obligació de respectar les superfícies assignades a cada àrea.

La distribució de les diferents unitats i serveis, a les noves instal·lacions, serà molt similar a la de l’actual edifici C: les tres plantes més elevades es destinaran a les unitats d’hospitalització i les inferiors als espais d’intervenció (Gabinets d’Intervencionisme, Hospital de Dia, quiròfans i consultes). De fet, en la línia de reduir els llits i incrementar l’activitat ambulatòria, s’han disposat fins a 1.611 metres quadrats per als Gabinets d’Intervencionisme (digestiu, urologia, etc) i 961 metres quadrats per a l’Hospital de dia, que creixerà notablement, passant dels 5 box i les 12 butaques de tractament actuals, als 44 espais: 22 seran polivalents i d’altres 22 es destinaran a oncohematologia.

Més habitacions individuals

Les set unitats d’hospitalització que es traslladaran al nou edifici (actualment repartides entre els edificis B2 i C) comptaran amb entre 21 i 22 habitacions cadascuna i un total de 34 llits, el que suposarà un increment dels espais d’ingrés individuals. «Es tracta de respectar la individualitat del pacient perquè en determinats processos pugui estar sol. Les habitacions seran molt més grans i espaioses que algunes de les actuals, tot i que en les darreres rehabilitacions del Joan XXIII ja hi ha habitacions d’una amplada considerable», exposa un dels responsables del CatSalut.

La imatge de l’hospital, aviat

En les properes setmanes es coneixerà l’estudi d’arquitectura vencedor del concurs de redacció del projecte (pressupostat en 1.649.768 euros), el que significa que aviat es podrà posar cara i ulls al nou hospital. De moment, de tots els treballs presentats, sis han passat la primera fase de selecció. El jurat està conformat per membres del CatSalut, del mateix hospital, del Col·legi d’Arquitectes, d’un arquitecte de l’Ajuntament i un professional d’Infraestructures.cat.

Una nova àrea Maternoinfantil de tres plantes a l'edifici que no s’enderrocarà

L’edifici C, de 19.000 metres quadrats, construït a principis dels anys 90 i que actualment acull les unitats més complexes i tecnificades de l’hospital, mantindrà el servei d’Urgències i els quatre quiròfans de Cirurgia sense ingrés de la planta baixa i la unitat d’UCI i de Semicrítics de la primera planta, però es remodelaran completament, en una segona fase d’intervenció (un cop construït el nou edifici i enderrocats els dos annexos), la resta de plantes. Així, les unitats d’hospitalització d’aguts de la cinquena i de la sisena planta passaran a la nova instal·lació i aquestes seran ocupades per les habitacions destinades a obstetrícia, ginecologia i pediatria. Es crearà, d’aquesta forma, una gran àrea de Maternoinfantil de tres plantes (la quarta planta, que acull actualment el servei de Pediatria i l’UCI Pediàtrica mantindrà el seu emplaçament). La idea del CatSalut és aglutinar en un espai comú, les diverses unitats que habitualment han de treballar de forma conjunta. «De cara a l’atenció al pacient és important. Si hi ha alguna complicació durant el part, han de participar equips de ginecologia i obstetrícia i, a més, són necessaris els serveis de pediatria i pot ser necessari requerir de l’UCI Pediàtrica», desenvolupa un dels responsables del CatSalut a la Regió Sanitària de Tarragona. «Una de les màximes del Pla Estratègic Sanitari és que els serveis estiguin pensats per l’atenció de la persona i, per tant, com és lògic, s’han d’adequar a les seves necessitats», afegeix.

En les tres plantes s’habilitaran un total de 59 llits, que en les unitats d’obstetrícia i de maternitat seran, en la seva totalitat, individuals. Pel que fa a l’àrea Pediàtrica, el centre disposarà un total de 10 bressols per a nadons crítics i d’altres 14 per a nounats semicrítics. La unitat comptarà a més, amb els 6 llits de l’UCI de Pediatria, creada recentment. La zona de parts i activitat obstètrica se situarà a la segona de l’edifici C, amb un quiròfan i quatre sales de dilatació i part.

Pel que respecta al servei d’Urgències, en cas que la unitat necessiti créixer, en un futur, més enllà de l’espai actual, el CatSalut s’obre a la possibilitat de desplaçar en alguna fase posterior els quatre quiròfans de Cirurgia sense ingrés (annexos al servei urgent i únicament separats per un passadís), al nou Bloc Quirúrgic que acollirà l’edifici de nova construcció. A tal fi, s’han reservat en la concepció del nou edifici un total de 883 metres quadrats. Pel que fa a l’UCI i la unitat de Semicrítics, es podran ampliar en la segona i la tercera planta de l’edifici actual.

tracking