Diari Més

Patrimoni

L'obra de Gaudí no s'obre al turisme per la resposta negativa de la ciutat

L’estiu de l’any passat es va posar en marxa una experiència per mostrar l’òpera prima de l’arquitecte, amb uns resultats «decepcionants»

Martínez Subies, Rodríguez i Castillo, a la roda de premsa feta al Santuari el juliol de l'any passat.

L'obra de Gaudí no s'obre al turisme per la resposta negativa de la ciutatCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor, conegut popularment com a capella del col·legi de Jesús i Maria, no ha obert aquest estiu les seves portes –com ho va fer els mesos de juliol i agost del 2017 de manera experimental– per mostrar als turistes l’única obra de l’arquitecte Antoni Gaudí a les comarques de Tarragona i la que és considerada la seva òpera primera. La iniciativa, anomenada «El KM 0 de Gaudí», no es repeteix aquest any. L’experiència no va ser positiva, pel que fa al nombre de visitants, tot i l’interès que van posar l’empresa Expertus, que gestiona les visites a la Catedral, el capellà responsable de Patrimoni Artístic i Documental de l’Arquebisbat, Antonio Martínez Subies, i el Patronat Municipal de Turisme, que va editar una publicació específica en tres idiomes. L’esforç realitzat no es va veure acompanyat d’una resposta massiva per part dels amants del modernisme i de l’obra de Gaudí.

Martínez Subies va manifestar a aquesta redacció que l’obertura a les visites de l’únic llegat patrimonial de Gaudí a Tarragona «no va aconseguir una bona resposta perquè la ciutat no va respondre». La iniciativa de l’any passat «no es tornarà a repetir», va dir Martínez Subies, qui considera que ha estat «una oportunitat perduda». El responsable del Santuari només es planteja obrir les portes de la capella «si hi ha algun grup que ens ho demana».

Els preus de les entrades era, en l’experiència de l’any passat, de 5 euros, per als turistes, i de 3 per als tarragonins. El destí de part de la recaptació havia de ser per a actuar en elements del Santuari deteriorats, entre altres motius a causa d’un problema d’humitats. Tot i que no s’han facilitat les dades exactes del nombre de persones que van anar a conèixer l’òpera prima de Gaudí, la majoria van ser turistes, que van rebre informació a la Catedral. «Hi ha hagut poca sensibilitat per part de la gent de Tarragona per valorar aquesta obra de Gaudí», va dir Martínez Subies, qui no va dubtar a afirmar que «la sensibilitat ha estat zero i, per aquest motiu, estem desencisats».

El capellà ha posat de relleu «l’interès que van posar Francisco Castillo, responsable de l’empresa Expertus, i la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Immaculada Rodríguez, però ha fallat la resposta dels tarragonins», tot i que molts mitjans de comunicació, tant locals com de fora de les comarques de Tarragona, es van fer ressò de l’obertura del Santuari a les visites per poder contemplar «la primera obra que va fer Gaudí».

Feia anys que, des de diversos sectors, es reclamava l’obertura de l’obra de Gaudí al públic, afegint l’altar i altres elements modernistes a les rutes que s’organitzen a Tarragona.

Pocs dies després de l’obertura de portes del Santuari per mostrar l’obra de Gaudí, una de les persones encarregades de vendre les entrades va dir que la primera persona que havia entrat era una reusenca, mare d’alumne del Pau Declós, que va aprofitar la circumstància, mentre que «els tarragonins intenten mirar-ho des de l’exterior –carrer Méndez Núñez–, la qual cosa és impossible. Ara, qui vulgui veure l’òpera prima de Gaudí haurà d’aprofitar les hores en què l’església s’obre al culte religiós.

tracking