Diari Més

Societat

Fiori: «Si les tenen agafades, han de propinar el cop clau i sortir corrents»

Paco Fiori, cinturó negre de karate, ha impartit dues sessions de defensa personal femenina

Imatge de la sessió realitzada aquest dimecres al pavelló de Campclar.

Fiori: «Si les tenen agafades, han de propinar el cop clau i sortir corrents»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Paco Fiori, cinturó negre de karate i professor al club de Sinhus Sport, ha organitzat aquesta setmana, dues sessions de formació en defensa personal femenina, al pavelló municipal de Campclar. «No parem de veure notícies d’abusadors i maltractadors, així que vam pensar de posar en marxa aquesta iniciativa», explica el formador. Fiori, qui va realitzar les classes dilluns i dimecres, esperava comptar amb una quinzena d’alumnes, però tal va ser l’interès que va despertar la proposta que, segons assegura, finalment han estat 74 dones, d’entre 13 i 48 anys, les que han assistit a les classes. «Es tractava sobretot, que poguessin guanyar seguretat en elles mateixes. Saber com reaccionar, poder dir ‘no’, i punt», resumeix el cinturó negre, qui va ensenyar, juntament amb altres quatre tècnics del club de karate de Shinus, cinc tècniques diferents al llarg de dues sessions de tres hores de duració total, a un mòdic preu de 7,5 euros (5 euros una única classe).

Punts concrets on colpejar

«Vam ensenyar els punts dèbils de la persona, on és necessari colpejar, en cas que faci falta, sobretot com poder alliberar-se si les agafen», relata Fiori, qui va advertir a les participants que eren tècniques per emprar només «en situacions límit».

El formador va desmuntar la idea que les dones havien de fer front a l’agressor: «El primer de tots és còrrer, cridar i demanar auxili. Els hi vaig dir que és difícil que es puguin enfrontar a un home que faci dos cossos del seu. La idea és que, en cas que les tinguin agafades, propinin el cop clau i surtin corrents», desgrana el professor. Tot i que al pavelló imperava el bon ambient i la complicitat entre mestres i aprenents, Fiori va buscar situar, mentalment, a les dones presents en «situacions on veritablement se sentissin inquietes». El cinturó negre va ser taxatiu: «Venim a passar-ho bé, però cal que tingui realisme». Així, les va sotmetre a situacions de tensió, com ara crits o breus immobilitzacions, a fi que poguessin «sentir la realitat» i notar la sensació de «quedar-se en shock». Per al formador, és en aquest punt quan el treball resulta efectiu. «Si els hi succeeix alguna vegada, entraran en shock, així que era important que a l’hora de formar-se poguessin sentir aquesta sensació, a fi de saber reaccionar, que no és gens senzill», deia.

Un cop en situació, el professor va distribuir a les dones en parelles. Una interpretava el paper de l’agressor i l’altra havia de posar en pràctica les tècniques que s’estaven explicant. «A les que no els hi acabava de sortir, les ajudàvem, ens posàvem amb ells i ho repetíem tants cops com fos necessari», expressa Fiori. Les alumnes van acabar força contentes, de fet, a Fiori i al seu equip, ja li consulten les pròximes dates per continuar aprenent més tècniques de defensa personal. Tot i que el professor no té encara fixades noves sessions d’aquest tipus, assegura, és possible que torni a repetir l’experiència aviat. «Per l’alt nombre de participants es pot entendre que hi havia un interès real», conclou el karateca.

El formador del club Sinhus Paco Fiori.

Fiori: «Si les tenen agafades, han de propinar el cop clau i sortir corrents»Gerard Martí

tracking