Diari Més

Cultura

Un documental tarragoní explicarà la realitat dels refugiats als Alps

‘Alpes: última salida’ es gravarà aquest estiu entre els pobles de Bardonecchia (Itàlia) i Briançon (França)

D'esquerra a dreta, Robert Gassó, Carlos Domènech, Sandra Pascual i Àlex Folguera.

Un documental tarragoní explicarà la realitat dels refugiats als AlpsAlpes: última salida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Explicar la situació dels refugiats que intenten creuar els Alps des d’Itàlia per arribar a França. Aquest és el principal objectiu d’Alpes: última salida, un documental d’arrel tarragonina que es gravarà aquest estiu entre els pobles de Bardonecchia (Itàlia) i Briançon (França). El projecte l’han engegat quatre exestudiants de la URV: els comunicadors Àlex Folguera, Sandra Pascual i Robert Gassó i el periodista Carlos Domènech. «Volem donar veu a aquelles persones que es juguen la vida per intentar arribar a França després de creuar Àfrica i el mar Mediterrani», expressava la Cap de Producció del documental, Sandra Pascual.

Després del tancament de la frontera francesa l’any 2015 i el consegüent augment de la vigilància a les vies convencionals, les muntanyes s’han convertit en la darrera opció pels immigrants que volen trepitjar territori francès. «Creuen a peu, sense el material adequat ni els coneixements necessaris i utilitzen el GPS dels mòbils per orientar-se», assegurava el director del projecte, Carlos Domènech. Aquest hivern, l’Equip de Socors Alpí va rescatar 35 refugiats. El nombre de morts va arribar a la desena, una xifra que ha augmentat després del desglaç, quan han aparegut fins a quatre cossos. El darrer, la setmana passada, un jove de 28 anys nascut a Guinea Conakry.

D’altra banda, la situació a la frontera és més tensa que mai. Les organitzacions humanitàries i antiracistes intenten combatre l’auge de l’extrema dreta a Itàlia, país que en les darreres setmanes ha estat notícia per haver prohibit l’entrada als seus ports a dos vaixells amb centenars d’immigrants. «Alpes: última salida, arriba a la frontera nord italiana en un moment de màxima tensió política i social», expressava Pascual. Per sort, a pobles com Briançon, més del 75% de la població col·labora en tasques humanitàries. «S’han teixit grans projectes d’ajuda col·lectiva, amb centres socials autogestionats i diversos refugis que ofereixen un llit i menjar calent a totes les persones que arriben a la zona», informava Domènech.

Els quatre joves tarragonins es desplaçaran fins a la zona el proper 28 de juliol i hi romandran fins a la primera setmana de setembre. Per tal de poder assumir els costos del projecte, han engegat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. El seu objectiu és aconseguir 3.000 euros, una quantitat «mínima» per poder desenvolupar el documental. «La xifra òptima, però, són 6.000 euros. Hem de llogar una furgoneta, pagar l’allotjament i la manutenció i fer front a les despeses de postproducció», informaven els encarregats de la Fotografia, Robert Gassó i Àlex Folguera. Les tasques de postproducció i edició del documental s’allargaran entre els mesos de setembre i març de l’any vinent. El seu objectiu és estrenar-lo el mes d’abril de 2019.

Els lectors poden seguir les passes d’aquest projecte mitjançant les xarxes socials, on els joves informaran de la situació a la frontera i de la seva estança a la zona durant el període de gravació. A Facebook i Instagram els podran trobar sota el nom Alpes: última salida i, a Verkami, a través del web www.verkami.com/projects/21039-alpes-ultima-salida.

tracking