Diari Més

Enric Prades: President de l'Associació de Veïns del carrer Comte

«Ens fa una mica de por que el Pilons Parade se'n vagi una mica de mare»

El pròxim 7 de juliol se celebrarà a Tarragona la 12a edició de la pintada popular de pilons al carrer Comte, coneguda com a ‘Pilons Parade’

Enric Prades i els pilons que seran pintats aquest dissabte.

«Ens fa una mica de por que el Pilons Parade se'n vagi una mica de mare»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Si vull pintar un piló, què he de fer?

—Has d’estar a les 10.30h puntual aquí al carrer Comte.

—Abans.

—[Riu]. Jo, perquè enguany m’ha tocat a mi, repartiré els pilons a les 10.30 h. Jo de tu hi estaria una mica abans, per fer cua.

—A quina hora comença a haver gent?

—Hi ha hagut anys que a les vuit del matí ja hi ha hagut gent fent cua, però penso que no cal. El que sí que estem veient, però, és que aquest any potser serà excepcional, perquè hi ha dotze entitats que han dit que vindran, quan normalment són tres o quatre. Ens fa una mica de por que el Pilons Parade se’n vagi una mica de mare i no tinguem pilons per a tothom. Fins ara no ens hi havíem trobat, vés a saber què passarà enguany….

—Què creu que ha fet despertar aquest interès?

—Crec que moltes entitats s’han adonat que tenir un piló aquí és xulo, també suposo que ha anat corrent el boca-orella de que la gent s’ho passa molt bé… I, a més, hi ha moltes entitats que fan anys, 5, 15, 30… i totes venen cap aquí.

—Puc pintar el que vulgui, i amb els colors que vulgui?

—No hi ha restriccions. Nosaltres volem que la gent sigui creativa i pinti el piló com li doni la gana. Després, però, veiem que la gent té sentit comú: és un piló que està al carrer, que hi estarà tot un any i, si pintes segons quines coses, potser passarà algú que et farà una espraiada per damunt i a fer punyetes. Però nosaltres no posem cap norma.

—En feu manteniment, durant l’any?

—No hi fem res. Enguany és la 12ª edició, això vol dir que cada piló porta dotze capes de pintura a sobre, sembla més plàstic que pintura, i és més fàcil d’arrencar. Sempre hi ha algú que passa i intenta endur-se la pintura, i alguns pilons que pateixen més que altres.

—Com i quan es van començar a pintar?

—Tota aquesta quantitat de pilons els van posar perquè la gent aparcava al carrer, tot i que sembla impossible, perquè és molt estret. S’havien trobat amb casos com el d’una veïna que havia d’anar a fer la diàlisi i no podia entrar i sortir amb l’ambulància, o el d’un incendi que hi va haver al final del carrer i els bombers no hi van poder arribar. Es van començar a pintar d’estranquis, una nit se’n pintava un, després dos, després la paret… fins al que avui dia és la Pilons Parade.

—Per a qui seran els Pilons convidats?

—Fins ara sempre hi havia alguna entitat que ens demanava un piló perquè feia l’aniversari. Normalment eren dos o tres, però enguany hem rebut sol·licituds d’una dotzena d’entitats, així que hem agafat les que han fet més anys: el Ball de Bastons de Tarragona, La Mulassa i l’AEiG Alverna.

—La festa s’allargarà durant tot el dia?

—A la tarda es podrà venir a votar el piló que es vulgui indultar, i el guanyador no serà pintat l’any que ve. D’aquesta manera allarguem una mica la festa, a la tarda venia molta gent a veure com han quedat els pilons, així que ara també podran votar.

tracking