Diari Més

URV

Els experts cervesers es posen a prova

La URV ha acollit un examen internacional per acreditar avaluadors de cervesa

L'examen es va fer el passat divendres a la sala de tast de la Facultat d'Enologia de la URV.

Els experts cervesers es posen a provaURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de vint persones es van examinar el passat divendres a la Facultat d’Enologia de la URV per obtenir una acreditació que els certificarà com avaluadors de cervesa, és a dir, que poden fer-ne tastos i participar en concursos per donar la seva opinió i avaluar el producte de forma oficial. Aquest títol l’atorga la Beer Judge Certification Program (BJCP), una organització nord-americana sense ànim de lucre que es dedica a certificar de forma oficial a jutges de cervesa artesanal.

Aquesta és la segona vegada que la URV acull aquesta prova acreditativa, que està molt ben considerada entre els professionals del sector que volen convertir-se en jutges, ja que aquesta organització gaudeix d’un gran prestigi a nivell internacional.

Com explica Albert Barrachina, «instigador» d’aquesta prova a la facultat d’Enologia, l’examen consisteix en un tast de sis cerveses. Els aspirants a l’acreditació tenen una hora i mitja per fer-ne la descripció i valorar-se aspectes sensorials i visuals, entre altres. El tast és a cegues, les persones que el fan només coneixen l’estil o tipus de cervesa que els donen i la resposta final que han de ser capaços de donar és si la cervesa pertany a aquell estil que els han dit o no. «A finals dels anys vuitanta, la BJCP va fer l’esforç de classificar les cerveses en categories, que ells denominen estils.

Això es va fer sobretot de cara als concursos de cervesa, perquè sense aquesta classificació, unes cerveses podien tenir moltes més opcions de guanyar que unes altres», apunta Barrachina, que també és professor del màster de begudes fermentades de la URV i membre acreditat de la BJCP. Entre aquests estils, que es poden consultar a la pàgina web de l’organització, hi trobem per exemple la Pale American Ale, l’IPA, l’Irish Beer o la Belgian Ale. «Les cerveses de l’examen només les coneix el coordinador, que té via lliure per triar-les com vulgui, comprar-les, demanar-les als elaboradors o demanar que n’hi facin alguna», explica Barrachina.

Els resultats dels exàmens no es coneixeran fins d’aquí aproximadament sis mesos. Els participants van ser examinats per tres jutges certificats catalans i el procediment de correcció dels exàmens segueix un procediment determinat per la BJCP: el dia de l’examen els examinadors van tastar les mateixes cerveses, de manera més a fons del que es va fer a la sala principal, i van emetre les seves pròpies valoracions. Els exàmens dels participants, juntament amb els informes dels especialistes s’enviaran als correctors, persones que no han vist ni tastat les cerveses, i que determinaran el resultat de cadascú en funció dels paràmetres dels jutges. «És una feina llarga, que no fa una sola persona, sinó tres o quatre, que han de consensuar el resultat final, així com la puntuació», explica Barrachina.

Si bé aquests exàmens es realitzen a iniciativa de la URV, que és qui sol·licita acollir les proves, la universitat només hi presta les instal·lacions, el títol acreditatiu que aconseguiran les persones que superin la prova l’expedirà directament la BJCP.

tracking