Diari Més

Cultura

El programa cultural dels Jocs continua amb dansa contemporània

Aquest dijous, ‘Dunas’ al Teatre Tarragona i, el 14 de juny, ‘Shapers’ a la plaça Corsini

'Shapers' és una de les dues propostes que s'enmarquen en aquest cicle de dansa.

El programa cultural dels Jocs continua amb dansa contemporàniaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Cultura i Esport organitza un cicle de dansa en el marc del programa cultural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, que mostra la riquesa del diàleg cultural entre els pobles del Mare Nostrum. En programa de dansa contemporània s’hi exhibirà el resultat de processos de creació en els quals han participat coreògrafs i ballarins de molt diferents orígens de la conca del Mediterrani i constarà de dues activitats a la ciutat de Tarragona.

Dunes és obra de dos grans coreògrafs de la dansa contemporània: María Pagés, Premi Nacional de Dansa 2002, i Sidi Larbi Cherkaoui, triat Millor Coreògraf de l’Any en 2008 i en l’actualitat Director artístic del Royal Ballet de Flandes. L’espanyola i el belga-marroquí uneixen la seva creativitat en un espectacle de flamenc i dansa contemporània. La música original de Szymon Brzoska i Rubén Levaniegos representa les diverses tradicions culturals en les quals han crescut els dos ballarins, amb ressons flamencs, clàssics i àrabs.

La peça, profundament renovadora, es va estrenar el 2009 en el Festival Internacional de Dansa de Singapur. Un any després, va obtenir el Premi Giraldillo al Millor Espectacle de la XVI Biennal de Flamenc de Sevilla. Prova del seu èxit és que, gairebé deu anys després, continua en gira. L’espectacle s’ha presentat en teatres i festivals de tot el món i arriba ara a Tarragona com a mostra de les grans obres artístiques que origina el Mar Mediterrani com a espai de trobada entre cultures.

Shapers, que es podrà veure el dia 14 de juliol a la Plaça Corsini de Tarragona, a les vuit del vespre, és un projecte Euro-Mediterrani de dansa en espais públics. El procés de creació és obra de vuit joves ballarins provinents de diferents països mediterranis. Durant un any, els vuit ballarins han realitzat estades artístiques de formació en països amb realitats tan diferents com França, el Marroc, Egipte i Bòsnia i Hercegovina i han treballat, sota la direcció de la companyia francesa Ex-Nihilo, en una coreografia de creació col·lectiva. El 2017 es va iniciar la gira del resultat d’aquest projecte, Shapers, que posa en valor l’espai públic com a lloc de reivindicació i reflexió.

El projecte ha estat finançat amb ajuda de la Unió Europea a través del programa Europa Creativa i s’ha desenvolupat amb la participació de les següents entitats: ExNihilo, In’8 circle i Momkin-espaces de possible (França), Centri Rézodanse (Egipte) i el festival Nassim El Raqs a Alexandria, Espace Darja (el Marroc), Festival Mes de Dansa (Espanya), Zvrk (Bòsnia i Hercegovina).

tracking