Diari Més

Investigació

Prop de 500 investigadors de l'IPHES i la URV han treballat en Atapuerca en 40 anys

En el mateix període, investigadors de l'equip tarragoní han participat en 250 articles d'impacte científic

Imatge d'arxiu del Campus Catalunya de la URV a la ciutat de Tarragona.

La URV incrementa un 36% el nombre d'alumnes de màster en quatre anysACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'IPHES ha fet aquest balanç coincidint amb que aquesta setmana ha començat una nova campanya en el jaciment d'Atapuerca (Burgos), que es prolongarà fins a finals de juliol i en la que participen 250 investigadors, dels que 86 procedeixen de Tarragona.

Des que el 1978 es van donar els primers passos per organitzar un equip científic transdisciplinari a l'entorn dels jaciments de la Serra d'Atapuerca, on ja participava Eudald Carbonell, en aquella època un jove arqueòleg, l'Equip d'Investigació d'Atapuerca (EIA) no ha parat de créixer i les troballes que han obtingut han convertit aquest lloc en un referent per a l'estudi de l'evolució humana.

En aquest recorregut, i sobretot des que el 1988 Carbonell, codirector de l'excavació, es va incorporar a la delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona -l'actual Universitat Rovira i Virgili (URV)-, i després amb el naixement del IPHES al desembre de 2004, el pes del personal investigador procedent del IPHES i de la URV a Atapuerca no ha parat de créixer.

Segons ha informat l'IPHES, en la campanya d'aquest any, que ha començat aquesta setmana i es prolongarà fins al 26 de juliol, l'IPHES i la URV aporten 86 persones de diferents disciplines de les 250 que en total prendran part entre tots els torns.

A això cal afegir que, al llarg dels 40 anys d'excavacions sistemàtiques en Atapuerca, l'equip tarragoní ha facilitat gairebé 500 persones, entre doctors, estudiants i tècnics de disciplines molt diverses, així com el codirector Eudald Carbonell.

Des de l'inici del Projecte Atapuerca, el personal investigador IPHES i de la URV ha participat en 250 articles científics sobre Atapuerca indexats en el Web of Science i, a dia d'avui, els dos articles més citats sobre aquests jaciments han estat liderats per Carbonell.

Es tracta d'un publicat el 2008 en «Nature» sobre els fòssils humans d'1,2 milions d'anys trobats en l'Avenc de l'Elefant, i en segon lloc, un que va publicar la revista «Science» el 1995 sobre els fòssils humans descoberts un any abans en el nivell TD6 de Gran Dolina, i que en aquells moments, amb una antiguitat de sobre 800.000 anys, eren els més vells trobats a Europa.

tracking