Diari Més

El centre d'operacions dels Jocs

L’Anella Mediterrània, ubicada al barri tarragoní de Campclar, concentrarà el gruix de les competicions esportives que es desenvoluparan fins l’1 de juliol

El Palau d'Esports, finançat per la Generalitat de Catalunya, es va inaugurar oficialment aquest dimecres i és l'equipament estrella dels Jocs Mediterranis.

El centre d'operacions dels JocsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Anella Mediterrània és el centre neuràlgic dels Jocs Mediterranis. Serà en aquest espai, ubicat al barri de Campclar de Tarragona, on la major part de les modalitats esportives es donaran cita.

El que fins ara eren uns terrenys buits s’ha convertit en una gran ciutat esportiva on, fins a l’1 de juliol, esportistes arribats d’arreu del món competiran per intentar ser els millors i tornar a casa amb un metall penjat al coll. Després de la celebració dels jocs, tots aquests equipaments i espais quedaran oberts perquè la ciutadania en pugui gaudir. És el que s’anomena el llegat dels Jocs del qual polítics, tècnics i esportistes se’n senten tan orgullosos.

Un gran terreny

Un total de 28 hectàrees separades en diversos espais i equipaments. Entrant, a mà esquerra, el primer que es pot observar és la pista d’atletisme, completament remodelada i preparada per a l’ocasió. Aquesta pista comptarà amb una capacitat per a 4.000 persones durant els Jocs i de 1.500 quan acabi l’esdeveniment esportiu. Consta de dos nivells, de forma que els esportistes i el públic mai es podran creuar abans o després de les curses.

Però el que crida més l’atenció és el Palau d’Esports. Majestuós, entrant a mà dreta, s’eleva l’orgull dels Jocs Mediterranis. Un equipament amb capacitat per a 5.000 persones que s’ha construït gràcies a l’ajuda de la Generalitat de Catalunya i que, un cop finalitzats els Jocs, es podrà utilitzar, per exemple, per jugar a futbol sala. Per la seva extensió (100x62x24 metres) s’hi podrien disputar un total de tres partits alhora.

La teulada del Palau està construïda amb unes tires de ceràmica que ajuden a mantenir la calor i compta amb plaques solars per ajudar a reduir els consums d’aigua i d’electricitat. Vuit vestidors per a la comoditat dels esportistes, els quals competiran en les millors condicions possibles.

Continuant endavant, però a l’altre cantó, fa acte de presència la piscina olímpica. Inaugurada després de diverses suspensions, està a l’alçada dels grans esportistes que s’hi capbussaran. Està preparada per poder cobrir-se quan sigui necessari i, una vegada finalitzats els Jocs Mediterranis, els seus 50 metres es podran dividir en dues parts, de forma que tots aquells que acabat l’esdeveniment la vulguin gaudir, ho podran fer per partida doble.

El Complex Aquàtic

El llegat dels Jocs en aquest cas serà un Complex Aquàtic que constarà de les dues piscines resultants de la gran piscina de 50 metres (la divisió en dues piscines i el retorn a una de gran es realitza mitjançant un mecanisme que ho aconsegueix fer en qüestió de poca estona) més una tercera, ja existent, a dins del Poliesportiu, gestionat pel Patronat Municipal d’Esports.

La piscina consta de dues graderies. Una, amb 800 seients, que es quedarà de forma perpètua i, l’altra, de 1.200, que es desmuntarà quan acabin les competicions.

Finalment, un camp de rugbi completa el pòquer d’instal·lacions de l’Anella Mediterrània, un equipament que també està construït amb vistes al futur.

Aquests quatre equipaments són la joia de la corona dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 i prometen una activitat frenètica fins l’1 de juliol, molt major a la dels darrers dies, quan els operaris han treballat a contrarelotge per a poder polir tots els detalls.

Grans jardins, vegetació molt diversa, una àrea per fer pícnics i un llac

No tot són instal·lacions esportives a l’Anella Mediterrània. Diversos espais complementen les 28 hectàrees de superfície. La vegetació està molt present a cada racó de l’Anella i, concretament, 3.500 arbres s’han plantat a la zona, a banda de les 135.000 plantes. Pins, alzines, roures, oliveres, farigola, romaní, ginesta i heura són els quatre tipus d’arbre i de planta que completen la flora de l’indret i que, amb el pas dels anys, creixeran i s’adaptaran al medi. Un reg automàtic s’encarrega de mantenir nodrits els arbres i les plantes amb aigua que arriba d’un dipòsit que s’ha instal·lat amb l’únic objectiu d’estalviar.

Passar un dia a l’Anella Mediterrània en família també serà una possibilitat, ja que la zona de pícnic que s’hi ha instal·lat és perfecta per poder fer un àpat acompanyat. Al costat d’aquesta zona, un llac acompanya al paisatge. 13.000 metres cúbics d’aigua en un paratge artificial, un llac de laminació que recull aigua de pluja i que es va poder instal·lar amb èxit, sense patir cap pèrdua d’aigua.

El setembre del 2016 es va començar a omplir d’aigua un llac que, 21 mesos després, ja compta amb fauna pròpia. Ànecs procedents d’altres indrets l’han convertit en casa seva, i capgrossos i granotes freqüenten la zona des de fa temps.

La idea és poder comptar amb un indret, a Tarragona, on tothom pugui practicar esport i, a banda, descansar i fer un àpat acompanyat d’amics o de la família, una part més del llegat dels Jocs Mediterranis del que tothom es mostra orgullós.

tracking