Diari Més

Torra deixa en l'aire l'assistència a la inauguració dels Jocs

El President de la Generalitat demana al Rei «una reflexió» sobre el seu discurs del 3-O

Imatge del president de la Generalitat, Quim Torra.

El primer consell executiu del Govern de Torra aprovarà interposar una querella contra Rajoy per prevaricacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern encara no té decidit si el president de la Generalitat, Quim Torra, assistirà o no a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, que comptaran amb la presència del rei d’Espanya, Felip VI, i del president espanyol, Pedro Sánchez. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, que ha deixat en l’aire aquest punt de l’agenda de Torra a l’espera de veure si hi ha «un gest» del monarca que suposi l’evidència que Felip VI ha virat el seu plantejament expressat en el discurs que va fer el 3 d’octubre. Tot i no condicionar directament la presència de Torra a Tarragona a aquest «gir» del monarca, Artadi sí ha reconegut que «tot ajudaria» i ha demanat a la corona «una reflexió» sobre «l’empara» que diu que va fer de la violència de l’1-O. «Va prendre partit», ha lamentat, tot afegint que ara hauria de modificar aquest posicionament i «fer-lo públic» per intentar reconduir les relacions entre la monarquia espanyola i la Generalitat. De la mateixa manera, davant la imminent visita de Felip VI a diversos punts de Catalunya, Artadi ha avisat que el Govern no impedirà manifestacions de rebuig a la seva presència si s’hi produeixen.

Quim Torra inaugurarà un dels pavellons dels Jocs del Mediterrani, però encara no sap si assistirà a la cerimònia inaugural o plantarà Felip VI i Pedro Sánchez. I és que, segons ha explicat Artadi, la presència del president es decidirà a darrera hora. Tot i assegurar que al Govern no hi ha «cap manca d’acord» al respecte, la portaveu ha reconegut que està encara en l’aire aquesta decisió.

De fet, és la tensa relació entre la Generalitat i la monarquia el que fa dubtar a Torra si li convé o no assistir. Després del discurs que Felip VI va fer el 3 d’octubre, dos dies després de l’1-O, i després de la massiva «aturada de país», va provocar una gran incomoditat i ofensa en el Govern, que Torra manté. «Felip VI no ha rectificat ni matisat el seu discurs, no pot haver una relació amb la mateixa normalitat que abans. Hi ha hagut un canvi amb aquell discurs i no pot haver una trobada protocol·lària amb un somriure i una encaixada de mans. No podem fer veure que no sabem que el Rei va prendre part amb la violència de l’1-O, que la va validar i va prendre part d’aquesta manera en el ‘a por ellos’. Hi va haver una deixadesa de funcions en el seu càrrec i això condiciona la relació amb el monarca», ha reconegut Artadi en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

En aquest sentit, la portaveu no ha volgut admetre que l’assistència a Tarragona depèn de si el Rei demana disculpes per aquell discurs, però sí que això «ajudaria» a millorar les relacions. «Nosaltres fem una descripció de com se sent una majoria del poble de Catalunya i de com es va rebre el posicionament polític del Rei el 3 d’octubre, amb les conseqüències que això té», ha dit, tot demanant al monarca «una reflexió» sobre «perquè va avalar la violència de l’1-O i va prendre partit així» en el conflicte. «El que preferiríem són gestos de canvi d’actitud, però això ja ho han de decidir ells», ha dit en relació a la Casa Reial.

Artadi, en aquest sentit, considera que la malmesa relació entre els monarques i el Govern encara es pot reconduir, però no sense «un gir» de Felip VI. «La relació es pot millorar, i tant! Només ha de fer un gir i recuperar l’esperit que el seu pare i ell mateix com a príncep havia expressat de respectar la voluntat del poble de Catalunya. Que recapaciti sobre les conseqüències del seu discurs del 3 d’octubre», ha afegit.

Aquesta «reflexió» que demana el Govern al Rei ve, a més, donada per intentar que el monarca pensi «si la que va prendre el 3 d’octubre és la postura correcta d’una institució de l’Estat, si és la manera correcta d’abordar el principal repte que té l’Estat». «Primer ha de fer la reflexió en privat i si hi ha un canvi d’opinió, manifestar-ho públicament», ha instat Artadi.

La portaveu ha assegurat, igualment, que la decisió sobre l’assistència a Tarragona al costat del Rei «es prendrà en les properes hores». Tot i això, ha explicat que «no hi ha hagut converses» ni cap contacte amb la Casa Reial de moment.

El que sí té clar el Govern és que si, derivades de la presència de Felip VI a diversos actes a Catalunya, es produeixen manifestacions de rebuig, ni es reprimiran ni s’impediran. «La gent té dret a manifestar-se i expressar els seus sentiments. No es promouran des del Govern, però podrien donar-se des de la societat civil organitzada o no organitzada. Estarem atents, però només seria l’expressió de la ciutadania. No es pot, a aquestes alçades de la vida, silenciar a la ciutadania», ha sentenciat.

tracking