Diari Més

Ballesteros emmarca en la «llibertat d'expressió» una possible xiulada al rei

Buch assegura que els Mossos «coordinaran» com qualsevol manifestació possibles protestes contra la visita del monarca

Pla mig de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, gesticulant durant la reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dimecres 13 de juny del 2018

junta de portaveus, Ajuntament de Tarragona, regidora, Josep Fèlix BallesterosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, creu que una possible xiulada al rei Felip VI durant la inauguració dels Jocs Mediterranis d’aquest divendres formaria part de la «llibertat d’expressió» i caldria entomar-la «amb la màxima normalitat possible». Ballesteros s’hi ha referit després de la reunió de la Comissió Superior de Seguretat dels Jocs celebrada a l’edifici 112 de Reus, que ha estat presidida pel conseller Miquel Buch. Preguntat per com actuarien els Mossos d’Esquadra davant possibles manifestacions contra la visita del monarca a Tarragona, el titular d’Interior ha afirmat que a ell no li correspon dir qui s’ha de manifestar o no. En aquest sentit, Buch ha assegurat que, si les protestes es fan de forma «adequada a la llei», es coordinaran com qualsevol altra manifestació i es vetllarà perquè no interfereixin en l’ús dels espais públics.

D’altra banda, pel que fa a la possible coincidència a Tarragona del president de la Generalitat, Quim Torra; del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i del rei Felip VI, el conseller d’Interior ha assegurat que aquesta trobada caldria emmarcar-la «dins una coincidència en una inauguració». Així, el conseller Buch s’ha mostrat convençut que es produiria una salutació i una cordialitat institucional perquè per sobre de tot, ha dit,«hi ha el respecte institucional i l’educació que hem de guardar tots plegats». El conseller d’Interior ha recordat que Torra i Sánchez estan negociant una data per veure’s properament, amb la qual cosa no es preveu cap reunió formal amb motiu dels Jocs.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha afirmat que la possibilitat que Tarragona acollís la primera trobada entre Torra, Sánchez i Felip VI l’ompliria de «satisfacció» i ha defensat que «el diàleg sempre és bo en les condicions que siguin». Tot i això, el batlle ha admès que encara no tenen confirmada la seva assistència.

Reunió de seguretat dels Jocs Mediterranis

El conseller Buch ha presidit aquest dimarts a l’edifici del 112 de Reus la reunió de la Comissió Superior de Seguretat dels Jocs Mediterranis, que ha aplegat representants de tots els cossos de seguretat i d’emergències, així com representants dels setze municipis que acolliran les proves esportives. L’objectiu de la trobada ha estat acabar de perfilar els darrers serrells de l’ampli dispositiu de seguretat de l’esdeveniment, que mobilitzarà prop de 4.000 esportistes, 1.000 jutges i representants internacionals, 1.000 periodistes, 3.500 voluntaris i més de 150.000 espectadors.

Buch ha recordat que el Pla Director de Seguretat dels Jocs Mediterranis afecta a tres regions policials i consta de diversos plans específics d’accessos, prevenció i extinció d’incendis, protecció civil, salut i comunicació, entre d’altres. El dispositiu principal, que divendres s’activarà en la fase de màxima alerta, disposarà d’uns 4.000 efectius policials i de 1.400 vigilants privats. Els Mossos d’Esquadra mobilitzaran efectius de pràcticament totes les unitats, les quals coordinaran l’operatiu en col·laboració amb policies locals, policia espanyola, Guàrdia Civil, serveis sanitaris, d’emergències i de Protecció Civil.

«Parlem d’uns Jocs i l’èxit de l’esport és saber treballar en equip. Aquí treballarem en equip perquè aquests deu dies siguin un èxit pels esportistes, pels visitants i pels veïns que hauran de patir les aglomeracions de gent», ha manifestat el conseller.

Buch ha recordat que, a partir de divendres, l’edifici del 112 de Reus es transformarà en el Centre de Coordinació (CECOR) dels Jocs Mediterranis. «La part de seguretat i d’emergències està preparada per treballar i amb el desig que no s’hagi d’utilitzar gaire», ha subratllat Buch, el qual ha fet una crida a la col·laboració ciutadana i a mantenir una conducta cívica per fer més fàcil la tasca dels cossos policials.

Un pla adaptat a l’actual alerta terrorista

El conseller d’Interior ha assegurat que el Pla Director de Seguretat, que es va començar a treballar des del 2014, s’ha anat adaptant a les noves realitats i també té en compte els atemptats del passat mes d’agost a Barcelona i Cambrils. En aquest sentit, hi ha un pla específic dedicat a al nivell d’alerta terrorista de 4 sobre 5. El conseller ha recordat també que durant els Jocs es preveu la utilització de drons per controlat alguns recintes amb una elevada afluència, tot i que ha evitat donar-ne detalls.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s’ha felicitat per la feina feta i pel nivell de detall i previsió d’aquest pla de seguretat. El batlle ha garantit que s’han tingut en compte tots els factors, com ara el fet d’estar en plena temporada turística, l’increment de la mobilitat durant els caps de setmana i la celebració de la revetlla de Sant Joan. «Tenim la sensació que no només és un pla molt ben dissenyat, sinó que no se’ns escapa pràcticament res. No volem que se’n parli gaire i desitgem que els efectius ens facin passar els jocs en un entorn de molta seguretat, que és la clau de la llibertat», ha conclòs Ballesteros.

tracking