Diari Més

Successos

Mor una dona durant el rescat d'una embarcació a la deriva a Tarragona, a prop del port de Calafat

El fort vent i les grans onades han fet bolcar el vaixell mentre el remolcava Salvament Marítim

Un helicòpter de Salvament Marítim va aconseguir localitzar la dona, però va arribar morta a l'aeropport de Reus.

Mor una dona durant en rescat d'una embarcació a la deriva a Tarragona, a prop del port de CalafatSalvamento Marítimo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 27 anys, tripulant de l'embarcació d'esbarjo Ursus, que aquest dimecres a la tarda va sortir a navegar per la costa de Tarragona, va morir ofegada després que el vaixell va bolcar quan era remolcat per efectius de Salvament Marítim. En el mateix vaixell hi viatjaven tres persones més, que van poder ser rescatades.

Al voltant de les 22.30 hores de dimecres, Salvament Marítim va rebre la trucada de l’embarcació motriu Ursus, alertant que s’havia quedat a la deriva davant el port de Calafat. La Salvamar Polaris va ser la que en primera instància va estar realitzant les tasques de recerca, però des de l’embarcació no podien indicar la seva localització GPS i es desconeixia la seva posició exacta.

Posteriorment es va mobilitzar l’Helimer 220, que va aconseguir localitzar l’embarcació a 6 milles de la costa de L’'Ametlla de Mar.

La Salvamar Polaris va començar l’operació de remolc de l'embarcació, tot i que a causa de les condicions meteorològiques adverses, amb forta maror i vent amb ratxes de 50 nusos, va començar a entrar aigua en l’Ursus i l’embarcació va bolcar.

Des de la Salvamar Polaris es van rescatar 3 persones, però es va constatar que la quarta que viatjava a l’embarcació d’esbarjo, –una dona, estava desapareguda.

Aleshors es va engegar un dispositiu de recerca per la mateixa Salvamer Polaris a la zona, l’Helimer 220 i la Salvamar Fomalhaut. També es van mobilitzar els bussejadors dels bombers de la Generalitat.

L’Helimer 220 va recuperar la dona de l’aigua i la va traslladar a l’aeroport de Reus. Durant el trasllat se li van anar practicant les maniobres de RCP (reanimació cardiopulmonar), que va continuar realitzant el personal mèdic ja a terra. Finalment, però, van confirmar la seva mort.

Els 3 tripulants rescatats van ser traslladats a l'’Ametlla, on van arribar al voltant de les 4.50 hores i van ser atesos per una ambulància medicalitzada del servei d’emergències mèdiques (SEM). Patien lesions lleus i no van necessitar cap trasllat a dependències mèdiques.

La policia judicial de la Guàrdia Civil ha obert diligències d’investigació per esclarir els fets. El cas serà també analitzat per la Comissió d'Investigació d'Accidents de la Marina Mercant del Ministeri de Foment. Íñigo Landeta,cap del Centre de Coordinació Salvament Marítim de Tarragona, ha apuntat que la decisió de mantenir a bord de la nau remolcada els seus tripulants, i no traslladar-los a l'embarcació de Salvament, a priori més segura, es pren en funció de les «circumstàncies». «Si està en estat precari, com pateres que van sobrecarregades i representen un perill imminent, es trasllada a l'embarcació més segura», ha apuntat. En aquest cas, ha precisat, es va considerar que l'avaria del motor no suposava un perill imminent i, per contra, les condicions de forta maregassa i vent de mestral podia haver fet que les embarcacions col·lisionessin i s'enfonsés la més petita, la de les víctimes. «Era més segur fer aquesta operació –remolcar- que intentar fer un transbordament de persones de nit, amb onades de dos o tres metres, donant cops i sense veure per on venia la mar. La decisió del patró va ser remolcar-lo buscant el socaire de terra i en el procés va començar a entrar-li aigua i l'embarcació va bolcar».

Des de primera hora d'aquest dijous, la Salvamar Formalhaut continua buscant encara l'embarcació motora d'esbarjo accidentada, que va quedar buida a la deriva. Les condicions adverses del mar, segons Salvament Marítim, dificulten les tasques de recerca tot i que Landeta tampoc descarta que la nau s'hagi acabat enfonsant.

tracking