Diari Més

Els perjudicis d'esdevenir un destí turístic massificat, a debat a Tarragona

El IV Mediterranean Tourism Meeting posa en evidència la necessitat d'apostar per propostes singulars per atraure turisme de qualitat

Pla general del IV Mediterranean Tourism Meeting, un espai de trobada d'experts del sector turístic, que té lloc al Teatret del Serrallo, al Moll de Pescadors del Port de Tarragona.

Els perjudicis d'esdevenir un destí turístic massificat, a debat a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La massificació dels destins turístics i la necessitat de decantar-se cap al turisme de qualitat ha estat un dels principals temes de debat en el IV Mediterranean Tourism Meeting que se celebra aquest dijous al matí a Tarragona. La ciutat, que l'any passat va tancar amb una xifra rècord de visitants -més de 2 milions de turistes-, defensa la necessitat de focalitzar les potencialitats pròpies del territori i oferir experiències úniques al visitant. Durant el congrés s'ha posat de manifest que un destí turístic massificat no suposa major riquesa per al territori. Tarragona aposta pel sector creuerístic -aquesta temporada el port tarragoní preveu un trànsit de 55 creuers i fins a 80.000 passatgers. Els experts, però, han posat l'accent en no deixar-se enlluernar pels volums que mouen els grans creuers i vetllar la personalització perquè els creueristes s'enduguin bon record d'una demarcació que presenta el contrast de platges de gom a gom a singulars propostes en cultura, enoturisme i gastronomia.

Durant la jornada s'ha destacat el pes del turisme gastronòmic -amb projectes com les Vinyes del Convent, un nou celler a Horta de Sant Joan-, i d'agradar als turistes gourmets, denominats foodies. «Cada destinació ha d'identificar experiències diferencials, i a Tarragona hi ha una especialització al voltant de la dieta mediterrània, i és exemple d'una bona pràctica per atraure turisme de valor afegit, com aquest segment nou, els foodies, que busquen les experiències gastronòmiques», ha explicat a l'ACN un dels ponents, Jorge Schoenenberger, soci de Deloitte, responsable de consultoria en l'àmbit turístic.

«Avui en dia el turista es gasta més diners en serveis, en detriment de productes», ha confirmat Schoenenberger, durant la seva ponència. El turisme de qualitat i les estratègies per atraure'l han eclipsat bona part de la jornada. Marcar la diferència a través del tracte personal -human touch-, una forta personalització -fell unique- i una oferta a base de bones propostes i experiències úniques són, segons els experts, garantia d'èxit. «Es tracta de causar bona impressió i que el turista recordi els inputs positius de la destinació», ha coincidit Sara Aran, directora de la companyia de creuers premium BC Tours.

Just aquest divendres arriba al Port de Tarragona el creuer Costa Victoria, un vaixell amb capacitat per a 2.400 passatgers. El cap d'operacions de creuers del Port, Jordi Miquel Sendra, també considera que cal saber donar resposta als grans creuers, sense menysprear els de reduïdes dimensions, ja que sovint són de luxe i transporten creueristes amb ganes d'activitats exclusives. S'ha posat d'exemple l'oferta d'ensenyar-los els castells en el marc de l'amfiteatre romà. «Hem de ser competitius a través de l'especialització», ha afegit la tinenta d'alcalde de Turisme i Pla Estratègic de Tarragona, Imma Rodríguez.

En el simposi, que ha tingut lloc al Teatret del Serrallo, a l'entorn del Port de Tarragona, s'ha insistit en què la massificació de la destinació turística és sinònim d'un empobriment futur de la zona. «Quant estaríem disposats a pagar per anar a la Mallorca de fa 30 anys?», ha preguntat al públic assistent el director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i doctor en Economia, Miquel Puig. Emprant les Balears com a exemple flagrant de destinació massificada, Puig apunta que fixar un salari mínim digne en el sector «seria el millor que podria passar per millorar el turisme del mediterrani espanyol».

tracking