Diari Més

Vaga a l'EMT: seguiment del 100% a l'espera d'ofertes del Consell

Els treballadors, que se senten «compresos» pels usuaris, han rebut als membres de l’Administració amb una xiulada

Pla obert de desenes d'autobusos a cotxeres, amb diversos treballadors de l'EMT de Tarragona davant, en la primera aturada parcial de la vaga. Imatge del 8 de maig de 2018

Tarragona, vaga, aturades, EMT, parcial, autobusos, aturada, comitèACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les aturades parcials dels treballadors de l’Empresa Municipal de Transports s’han saldat amb un seguiment del 100%. Els autobusos de l’EMT s'han aturat avui i dimarts, entre les 10 i les 12 hores i les 16 i les 18 hores, per reivindicar millores laborals i la renovació de la flota. Ara, el Comitè d’Empresa està a l’espera de rebre una oferta per part del Consell d’Administració, que s'ha reunit aquesta tarda per aprovar una proposta de mesures dirigida als treballadors. El Comitè la rebrà previsiblement divendres i, a la nit, es reunirà en assemblea per decidir si accepten l’oferta o segueixen endavant amb la vaga. Els treballadors de l’EMT han tornat a convocar aturades parcials pels dies 22 i 24 de maig.

«La valoració és excel·lent». Així qualificava el Comitè d’Empresa la vaga duta a terme aquesta setmana. A més, els treballadors se senten «compresos» per la majoria dels usuaris del servei públic. «Saben que això no només és un problema per la plantilla, sinó per tota Tarragona», han dit des del Comitè. Després d’un seguiment del 100% i de fer un preavís d’una nova vaga pels dies 22 i 24 de maig, els treballadors s'han dirigit a les portes de l’OMAC, a la tarda, on s'ha reunit el Consell d’Administració.

Prop d’una cinquantena de conductors han rebut els membres del Consell amb una xiulada i crits reclamant millores laborals. «Com no ens deixen entrar, hem vingut a rebre’ls», han dit els treballadors. L’objectiu de la reunió del Consell era aprovar una proposta de millora pels treballadors, tal com avançava aquest mitjà aquest dimecres. La proposta consisteix en comptabilitzar els 25 minuts d’entrega i recollida dels autobusos i compensar-los a raó de 18 euros l’hora o reducció de la jornada laboral. Demà divendres, l’equip de mediació de la Generalitat es reunirà amb els treballadors i el Consell per buscar possibles solucions.

Usuaris comprensius

Els usuaris de l’Empresa Municipal de Transport (EMT), s'han vist afectats per les aturades dels treballadors. Aquest mitjà ha pogut parlar amb alguns dels viatgers i la majoria tenia coneixement de les jornades de vaga. La mestra d’infantil, Mireia Tur, donava suport al personal de l’empresa i ha manifestat que «si és un benefici per a ells, és un benefici per a tothom». Es va assabentar de la vaga perquè, com a usuària habitual, els conductors dels autobusos la van informar dels horaris d’aturada. Ha afirmat que només feia 5 minuts que esperava l’autobús i que «aquest fet no ha afectat a la meva vida quotidiana».

Per contra, un usuari habitual, el conserge Santiago Navarro, s'ha mostrat en desacord amb les jornades de protesta. Ha explicat que ha trucat a l’EMT per saber els horaris i que, a causa de les aturades, ha hagut d’anar caminant les dues jornades de vaga. Ha exigit «un servei mínim d’autobusos» o una «altra manera de manifestar-se que no afecti els usuaris». «Porto més de 20 minuts esperant, els busos vénen molt plens i arribaré tard a la feina», ha afirmat. També, ha proposat que el servei de transport el gestioni una empresa privada. Santiago Navarro agafa l’autobús quatre cops al dia.

Gràcies a un fulletó repartit pels treballadors de l’EMT, la mestressa de casa, Nieves San Martín, es va assabentar de la vaga. Ha recalcat que veu les protestes «com l’única via de manifestació dels treballadors» i que simplement ha hagut d’anar a esperar l’autobús més aviat de l’habitual. L’estudiant Magí Quílez, que estava informat de la vaga de treballadors, esperava l’autobús perquè anava a fer un examen. Ha proclamat que «potser no és necessari destinar tants diners als Jocs Mediterranis i més a problemes com aquests».

tracking