Diari Més

Urbanisme

El contenciós de l'empresa CLH anul·la el Pla General de Tarragona

La sentència del TSJC no és ferma, el POUM segueix vigent i el consistori presentarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem

Imatge de l'empresa CLH, ubicada al Polígon Francolí, on el consistori vol construir habitatges, equipaments i zones verdes.

El contenciós de l'empresa CLH anul·la el Pla General de TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El recurs contenciós administratiu de l’empresa Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) ha anul·lat el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de l’Ajuntament de Tarragona. Així ho recull la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha arribat avui al consistori. L’empresa va presentar aquest recurs contra la resolució de la direcció general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat del 14 de maig del 2013, que va donar conformitat al text refós del POUM. El motiu de l’anul·lació és l’absència d’un informe de l’«autoritat estatal competent» en matèria de planificació d’hidrocarburs, en concret, en el Pla de Millora Urbana 40 CLH, un petit sector del territori. És un document que, segons l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, «no és perceptiu ni obligatori». «Cap llei, ni reglament ens obliga a presentar aquest informe. El jutge s’ho ha inventat», ha afegit el batlle. Per aquest motiu, l’Ajuntament presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. Mentre això no es resolgui, el POUM seguirà vigent perquè la sentència no és ferma.

El POUM de Tarragona torna a ser protagonista. Aquest Pla General, herència de l’exalcalde Nadal i recolzat per Ballesteros, ha quedat anul·lat pel recurs contenciós administratiu presentat per l’empresa d’hidrocarburs CLH. Es troba al Polígon Francolí, i el consistori fa anys que intenta negociar un trasllat de la mateixa per començar a transformar l’espai i construir habitatges, equipaments i zones verdes. «És una instal·lació obsoleta que ha de marxar del centre de la ciutat», ha recalcat Ballesteros, visiblement enfadat. CLH i el consistori mai no s’han arribat a posar d’acord. El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament, Josep Maria Milà, ha calculat que el desplaçament de CLH costaria 20 milions d’euros, a més del preu del nou solar i la despesa del desmantellament. De fet, la sentència del TSJC, a més d’anul·lar el POUM, anul·la també el Pla de Millora Urbana 40 CLH, on es contempla el trasllat, per «inviabilitat econòmica».

El motiu d’anul·lació és l’absència al POUM d’un informe previ en matèria d’hidrocarburs. «Aquest informe no és perceptiu ni obligatori. Cap llei ens obliga a incloure’l al POUM, per això estem segurs que guanyarem el recurs de cassació», ha dit Ballesteros, qui ha afegit que «el jutge s’ho ha inventat, s’ha tirat de la moto». De fet, la sentència no clarifica qui ha de presentar aquest document i només el relaciona amb l’«autoritat estatal competent». «Això no té cap sentit, ens hem quedat sorpresos», ha subratllat el batlle.

La sentència no és ferma i, per tant, el POUM seguirà vigent fins que el Tribunal Suprem falli a favor d’una part o l’altra. El consistori presentarà el recurs de cassació davant la Sala Tercera d’aquest ens, i «estem completament segurs que guanyarem», ha manifestat Ballesteros. El mateix també ha carregat durament contra l’empresa CLH. «És deplorable el que han fet. Han actuat amb deslleialtat», ha etzibat l’alcalde. El motiu de la seva reacció és que CLH, en comptes de presentar un recurs contra el Pla de Millora Urbana –el que afecta directament al seu trasllat i que forma part del POUM–, ha carregat contra l’«instrument general», és a dir, el mateix POUM. «Han de marxar del centre i marxaran. Ara serem nosaltres els que ens posarem durs», ha acabat dient Ballesteros.

Per últim, tant el batlle com Milà esperen que la Generalitat de Catalunya, part implicada en la sentència, presenti també un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. Es desconeix encara quant tardarà aquest organisme en emetre una resposta, però el regidor d’Urbanisme ha pronosticat que es podria allargar dos o tres anys. Mentrestant, el POUM seguirà vigent. En cas que el consistori tingui la raó, seria la sisena sentència en favor del Pla en 13 anys.

tracking